93% dintre oamenii din Austria sunt de părere că ar trebui introduse subvenții pentru alimente sau o plafonare a prețurilor acestora

68

În Austria, în urma unui sondaj efectuat de o cunoscută firmă de consultanță, reiese că majoritatea austriecilor sunt de părere că ar trebui, ca statul să intervină în ceea ce privește prețurile alimentelor.

Astfel, sondajul recent efectuat de firma de consultanță Oliver Wyman, pe un eșantion de 1.000 de austrieci, arată că 93% dintre oameni sunt de părere că ar trebui introduse subvenții pentru alimente sau o plafonare a prețurilor acestora.

În plus, din numărul total de austrieci chestionați, 42% au spus că merg la magazine cu reduceri, 32% merg la supermarketurile clasice, în timp ce 20% dintre ei preferă marii furnizori. În același timp, 1% dintre respondenți au spus că preferă supermarketurile bio, iar 2% preferă să facă cumpărători prin intermediul supermarketurilor online sau a serviciilor de livrare rapidă.

Concret, „Supermarketurile clasice pierd teren, deși, cu mărcile proprii ieftine, au în mână un instrument bun pentru războiul prețurilor care se anunță”, se arată în raport.

Mărcile magazinelor, din ce în ce mai căutate

În supermarketurile clasice, consumatorii se orientează din ce în ce mai mult către mărcile magazinelor. 48% dintre cei chestionați au declarat că achiziționează mai multe mărci proprii decât înainte.

Sondajul firmei de consultanță Oliver Wyman arată că 28 la sută rămân atenți la mărci, dar în același timp acordă mai multă atenție prețului. Procentul de 20 și 23 la sută dintre consumatori menționează cumpărarea mai multor pachete mai mari sau gătitul mai des ca fiind strategia lor personală de economisire. 13 la sută declară că actuala criză a prețurilor îi lasă rece.

47% dintre austrieci sunt de părere că este nevoie de o intervenție a statului

O intervenție a statului este susținută de majoritatea respondenților din Austria. 47% sunt în favoarea unei limite superioare pentru creșterea prețurilor în funcție de grupa de produse, 41% consideră că o soluție ar fi plafoanele de preț stabilite de stat, iar 21% solicită permisiunea de a avea prețuri competitive, chiar și sub prețul de cost. Opt la sută ar găsi corect ca mâncarea de la cantină să fie subvenționată de stat. Pe de altă parte, șapte la sută consideră că statul nu ar trebui să se amestece în stabilirea prețurilor, arată The Storiest, citând Kleinezeitung.

Concret, din informaţiile site-ului numbeo.com, costurile lunare estimate pentru o familie de patru persoane sunt de 15,085.82 de lei, echivalentul a 3,073.39 de euro, fără chirie.

Iar, costurile pentru o singură persoană, lunar, pot ajunge până la 4,348.14 de lei, echivalentul a 885.83 euro, fără chirie.

Aşadar, costul vieții în Austria este, în medie, cu 76,81% mai mare decât în România, în timp ce chiria în Austria este, în medie, cu 135,88% mai mare decât în România.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online