Acțiunile europene se mențin stabile, investitorii așteaptă indicii de la ședința Fed

1.626

Acțiunile europene și contractele futures din SUA au rămas stabile miercuri, în condițiile în care Rezerva Federală este pregătită să majoreze costurile de împrumut cu un sfert de punct procentual, ceea ce ar fi cea mai mică creștere a ratelor din martie anul trecut.

Indicele regional Stoxx Europe 600 a fost tranzacționat cu 0.2 la sută mai mare după ce inflația din zona euro a scăzut mai mult decât se aștepta la 8.5 la sută în ianuarie, în scădere de la 9.2 la sută în decembrie. Economiștii intervievați de Reuters prognozaseră o scădere la 9 procente. Inflația de bază, care omite prețurile relativ volatile la alimente și energie, a rămas la 5,2%, investitorii așteptându-se la o scădere la 5,1%. Euro s-a tranzacționat cu 0,2 procente mai sus față de dolar, la 1,08 dolari.

Contractele care urmăresc indicele de referință S&P 500 de pe Wall Street și cele care urmăresc indicele Nasdaq 100, puternic tehnologic, au scăzut între timp cu 0,4 la sută și, respectiv, 0,3 la sută, înainte de deschiderea New York-ului.

Oficialii Fed, reuniți pentru prima lor întâlnire politică a anului, sunt așteptați mai târziu astăzi să crească ratele cu 0.25 puncte procentuale la un interval de 4.5-4.75 la sută, cel mai înalt nivel din septembrie 2007, la începutul crizei financiare globale.

După ce a ridicat ratele în trepte de 0,5 puncte procentuale și 0,75 puncte procentuale din mai, o astfel de mișcare ar marca o trecere la un ritm mai tradițional de înăsprire monetară și reflectă încrederea tot mai mare că inflația se află pe o traiectorie descendentă.

Cu o mișcare de un sfert de punct procentual aproape bătută în cuie, este probabil ca piețele să oscileze mai sus sau mai jos în funcție de limbajul desfășurat de președintele Fed, Jay Powell, în conferința sa de presă la scurt timp după anunțarea creșterii ratei.

“Ne așteptăm ca comentariile lui Powell să fie destul de hawkish pentru a sublinia faptul că încetinirea nu se oprește și pentru a descuraja piețele să se aștepte la reduceri de rate în 2023”, au declarat analiștii de la JPMorgan.

Inflația salariilor și a prețurilor a încetinit, cererile inițiale de șomaj au scăzut, iar rata șomajului și cheltuielile de consum sunt “în intervalul de variație”, au continuat analiștii. Cu toate acestea, în ciuda unei perspective economice mai “încurajatoare”, se așteaptă ca Powell să sublinieze din nou “costurile istorice ale unei relaxări prea devreme”.

Într-adevăr, rata inflației din Spania a crescut cu 5,8% în anul până în ianuarie, în creștere de la 5,5% în decembrie, potrivit cifrelor preliminare publicate luni de biroul său național de statistică, și “a servit ca un alt memento că ipotezele de a fi realizat deja această cale de alunecare “dezinflație imaculată” nu va fi o traiectorie de navigație ușoară cu sens unic în realitate”, a declarat Charlie McElligott, analist la Nomura.

Banca Angliei și Banca Centrală Europeană urmează să pună în aplicare joi propriile majorări ale ratelor dobânzilor, fiind de așteptat ca ambele să opteze pentru ajustări de jumătate de punct procentual în sus.

În Asia, indicele Hang Seng din Hong Kong a adăugat 1 la sută, CSI 300 din China a crescut cu 0,9 la sută, iar Kospi din Coreea de Sud a câștigat 1,2 la sută. Nikkei din Japonia a fost stabil.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online