Adani Enterprises anulează vânzarea de acțiuni în valoare de 2,4 miliarde de dolari

141

Adani Enterprises și-a anulat strângerea de fonduri de 2,4 miliarde de dolari, în cea mai recentă lovitură pentru miliardarul indian Gautam Adani, care a văzut acțiunile imperiului său industrial căzând după ce un vânzător în lipsă a făcut acuzații de fraudă și manipulare a acțiunilor.

Decizia de a retrage vânzarea de acțiuni și de a rambursa investitorii marchează o schimbare bruscă după ce acțiunile Adani Enterprises au scăzut miercuri cu 27%, ducându-le mult sub intervalul de preț al tranzacției.

Vânzarea companiilor listate la bursă ale Adani a șters peste 90 de miliarde de dolari din valoarea grupului de când Hindenburg Research a susținut luna trecută că societatea-mamă a companiei Adani Group, ale cărei afaceri se întind de la porturi la centre de date, a folosit entități offshore din paradisuri fiscale pentru a umfla prețul acțiunilor companiilor sale listate la bursă, permițându-le să își asume mai multe datorii și “punând întregul grup pe o poziție financiară precară”.

Într-un document de reglementare depus miercuri seara, Adani a declarat că, “având în vedere situația fără precedent și volatilitatea actuală a pieței”, a “returnat … încasările și retrage tranzacția finalizată”.

Grupul cu sediul în Ahmedabad a adăugat că lucrează cu bancherii săi pentru a emite rambursări. “Bilanțul nostru este foarte sănătos, cu fluxuri de numerar puternice și active sigure, și avem un istoric impecabil de deservire a datoriei noastre. Această decizie nu va avea niciun impact asupra operațiunilor noastre existente și a planurilor noastre viitoare”, a precizat compania.

Eforturile Adani de a atenua îngrijorările investitorilor, inclusiv un răspuns de 413 pagini care respinge acuzațiile vânzătorului scurt din SUA, nu au reușit să oprească scăderile prețului acțiunilor sale.

Aceasta a încercat să recruteze unii dintre cei mai importanți magnați din India pentru a ajuta la salvarea vânzării de acțiuni, potrivit unor persoane care au cunoștință despre strângerea de fonduri. Entitățile legate de Sajjan Jindal, președintele miliardar al conglomeratului JSW, și Sunil Bharti Mittal, președintele Bharti Enterprises, au fost de acord să investească în oferta de acțiuni a Adani Enterprises, au declarat două dintre aceste persoane.

Persoanele implicate în strângerea de fonduri au declarat că aceasta a fost susținută în totalitate de investitori, inclusiv de International Holding Company din Abu Dhabi și de Jupiter Asset Management cotat la Londra. Luni, IHC, un conglomerat cu afaceri în domeniul sănătății, energiei și alimentelor, a declarat că va angaja 400 de milioane de dolari pentru vânzarea de acțiuni. Marți, Adani a declarat că a obținut oferte pentru peste 92% din acțiuni, considerând vânzarea de acțiuni un succes.

Dar miercuri, Adani a declarat în documentul de reglementare că, având în vedere fluctuațiile “extraordinare” ale prețului acțiunilor sale, consiliul său de administrație “a considerat că a continua cu emisiunea nu va fi corect din punct de vedere moral”.

Adani va returna efectiv aproximativ 1,25 miliarde de dolari, banii transferați de susținători până în prezent, potrivit unei persoane care are cunoștință de termenii tranzacției. “El trebuie să păstreze un dosar curat”, a spus persoana pentru a explica decizia miliardarului.

Adani Enterprises a încheiat miercuri la 2.179,75 rupii pe acțiune, față de 3.112 rupii, limita inferioară a intervalului de preț pe care compania îl stabilise pentru vânzarea acțiunilor sale.

Autoritatea de reglementare financiară din India examinează prăbușirea acțiunilor Adani de la acuzațiile privind vânzătorii în lipsă și orice potențiale nereguli în vânzarea acțiunilor, a relatat miercuri mai devreme Reuters. Securities and Exchange Board of India a refuzat să comenteze. Grupul Adani nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la acest raport.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online