Banca Angliei va stabili măsuri de “stare stabilă” pentru piața LDI

504

Banca Angliei a promis măsuri pentru a proteja mai bine o strategie de investiții cheie utilizată de fondurile de pensii, la aproape șase luni după ce o criză de lichidități în acest sector a amenințat să destabilizeze sistemul financiar în general.

Sarah Breeden, directorul executiv al Băncii de Economii pentru stabilitate financiară, a declarat miercuri în fața parlamentarilor că banca centrală va prezenta luna viitoare planuri pentru a spori rezistența la șocurile pieței a sectorului de investiții bazat pe pasive, utilizat de mii de planuri de pensii.

Măsura vine după ce o criză în sectorul pensiilor din septembrie anul trecut a expus lichiditatea și slăbiciunile operaționale de pe piața LDI, pe care fondurile de pensii “cu beneficii definite” o foloseau de zeci de ani pentru a ajuta la gestionarea riscurilor de finanțare.

În urma “mini-bugetului” nefericit al lui Liz Truss, care a făcut ca randamentele obligațiunilor britanice să crească vertiginos, BoE a fost nevoită să lanseze un program de urgență de cumpărare de obligațiuni “la orice scară … necesară” pentru a restabili ordinea pe piața gilt.

Creșterea bruscă a randamentelor obligațiunilor a declanșat cereri de garanții pentru mii de fonduri de pensii care au folosit contracte de acoperire sau strategii de investiții bazate pe pasive, care sunt sensibile la mișcările prețurilor obligațiunilor. Acest lucru a forțat planurile să vândă rapid active, inclusiv gilts, pentru a reface garanțiile, punând o presiune și mai mare asupra randamentelor.

Oferind mărturii comitetului de lucru și pensii al Camerei Comunelor, Breeden a declarat că măsurile luate de autoritățile de reglementare pentru a reduce efectul de levier în fonduri și pentru a spori garanțiile, în urma crizei din septembrie, au sporit rezistența pieței LDI. Dar a adăugat că acum sunt necesare măsuri de “echilibru”.

“Ceea ce au prezentat autoritățile de reglementare a fost o mare măsură de menținere”, a declarat Breeden, care face parte din comitetul de politică financiară al BoE. “Trebuie să rezolvăm problema care s-a materializat în septembrie și să ne asigurăm că există un cadru de reziliență a lichidităților pentru starea de echilibru.

“Comitetul de politică financiară se află în mijlocul discuțiilor și deliberărilor cu privire la care este răspunsul adecvat la starea de echilibru la acest episod”, a adăugat ea.

Întrebat dacă fondurilor de pensii ar trebui să li se permită să continue să utilizeze efectul de levier cu strategiile LDI, Breeden a spus: “Pârghia nu este în mod inerent un lucru rău. Dacă este bine gestionată, poate fi un lucru bun.”

Ea a declarat că răspunsul “de echilibru” al băncii centrale se va concentra pe reziliența financiară, dar va aborda și problemele operaționale care au apărut în așa-numitele fonduri LDI “puse în comun”, în care activele schemelor sunt investite împreună și nu individual.

Fondurile puse în comun reprezentau aproximativ 15% din piață, adică aproximativ 1800 de scheme individuale, a declarat Breeden.

“Lucrul care a creat disfuncția severă care ne-a determinat să intervenim a fost această vânzare forțată ca urmare a complexității operaționale și de guvernanță și recapitalizarea fondurilor comune mici”, a spus ea.

Parlamentarii au auzit, de asemenea, că pierderile fondurilor de pensii și LDI din vânzarea forțată de gilts în timpul crizei, care a durat până în octombrie, s-ar putea ridica la 4 miliarde de lire sterline.

Tim Bush, șeful guvernanței și al analizei financiare la Pensions and Investment Research Consultants, a declarat: “Dacă oamenii (fondurile) au vândut gilts ieftine către Banca Angliei (în timpul programului său de sprijinire a pieței) și apoi le-au răscumpărat la un nivel ridicat, profitul BoE este contra pierderilor lor, cel puțin pe partea de obligațiuni.

“Cred că putem ajunge la o cifră de aproximativ 4 miliarde de lire sterline, dacă acesta este profitul BoE”.

În timpul operațiunii sale de salvare, care s-a desfășurat între 28 septembrie și 14 octombrie, banca centrală a cumpărat gilts în valoare de 19,3 miliarde de lire sterline. A început să deruleze aceste achiziții la sfârșitul lunii noiembrie și și-a vândut integral portofoliul de dețineri temporare de gilt-uri la mijlocul lunii ianuarie.

BoE nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la comentariile lui Bush.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online