Bancnota de 500 de euro va fi retrasă din circulaţie

Foto: EuropaFM
466

Un raport realizat de Sindicatul Polițiștilor Europeni (Europol) arată că o bancnotă va fi retrasă din circulaţie şi aceasta nu este utilizată ca instrument de plată pe scară largă.

Este vorba despre bancnota de 500 de euro. Un raport realizat de Europol privind utilizarea numerarului de către grupurile infracționale arată că aceasta nu este utilizată pe scară largă ca instrument de plată.

Totuși, reprezintă o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație, iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la scopurile în care este folosită, potrivit autorităților europene.

În raportul său, „Bancnota de 500 de euro nu este utilizată pe scară largă ca instrument de plată. Reprezintă totuși o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație. Ridică însă semne de întrebare cu privire la scopurile în care este folosită”, este scris în raportul Europol, care vizează utilizarea numerarului de către grupurile infracționale.

În acest context, autoritățile europene au decis să elimine utilizarea bancnotelor cu valoare nominală mare, „care sunt foarte căutate de infractori”.

În 2024 va fi lansată o procedură europeană care va duce la elaborarea unei a treia serii de bancnote euro

Pentru a nu încuraja utilizarea bancnotelor cu valoare nominală mare, această bancnotă nu a mai fost produsă de mai mulți ani, deși rămâne valabilă. Bancnota de 500 de euro este încă utilizată de 337 de milioane de persoane. Totodată, aceasta reprezintă 30% din totalul monedelor aflate în circulație, conform borsaefinanza.it

A fost retrasă din circulație la 4 mai 2016, iar din 26 ianuarie 2019 nu mai este tipărită. Singurele excepții au fost Deutsche Bundesbank din Germania și Oesterreichische Nationalbank din Austria. Aceste bănci au continuat să le emită timp de câteva luni „pentru a asigura o tranziție fără probleme și din motive logistice”.

Un vârful de utilizare a bancnotei de 500 de euro în Europa a fost atins în decembrie 2015. Au fost în circulație 613,6 milioane de bancnote în valoare de peste 306 miliarde de euro. Din acel moment, interesul față de bancnotă a continuat să scadă.

De asemenea, în 2024 va fi lansată o procedură europeană care va duce la elaborarea unei a treia serii de bancnote euro în câțiva ani. Este foarte probabil ca aceeași soartă să aibă și bancnota de 200 de euro, scrie publicația italiană Borsa e Finanza.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online