Cum se situează bonusul tău pentru 2023?

343

Pe măsură ce băncile de investiții își reduc fondurile de bonusuri, s-ar putea să nu fiți mulțumit de mărimea plății din acest an – dar mulți cititori ai FT consideră că păstrarea locului de muncă este adevăratul bonus.

Rezultatele sondajului nostru anual privind bonusurile arată că până și cei bogați își gestionează finanțele personale cu mai multă prudență, pe măsură ce riscul de recesiune se profilează. În acest an, cititorii sunt mult mai predispuși să își ascundă banii de bonus, mai degrabă decât să cheltuiască pe lux.

Mai mult de jumătate dintre cei intervievați se așteaptă ca bonusul lor 2023 să fie mai mic sau nu mai mare decât cel pe care l-au primit în 2022, iar unul din 10 se așteaptă să fie substanțial mai mic.

Cu toate acestea, nu toată lumea suferă de bluesul rundei de bonusuri. Pe baza a aproape 700 de răspunsuri detaliate, puțin peste unul din patru cititori încă se așteaptă să pună în sac o plată mai generoasă decât în urmă cu un an.

Indiferent cât de mult sau cât de puțin ați putea primi, modificările fiscale din aprilie înseamnă că nevoia de a economisi și de a investi banii de bonus în modul cel mai eficient din punct de vedere fiscal nu a fost niciodată mai mare.

Există o mulțime de sfaturi practice despre cum să faceți acest lucru, alături de analiza noastră a rezultatelor de mai jos – plus de ce cred cititorii că eliminarea plafonului bonusului bancherilor va face foarte puțin pentru a stimula plățile viitoare.

Mai mare sau mai mic?

“Lipsa de activitate globală în materie de tranzacții înseamnă că, într-adevăr, este foarte slabă când vine vorba de sezonul bonusurilor”, spune Jason Hollands, director general al Evelyn Partners, un manager de averi.

Plățile extraordinare pe care sondajul nostru de bonusuri le-a înregistrat în urmă cu un an au reflectat intensificarea activității de fuziuni și achiziții în ultimele 12 luni, pe măsură ce economiile globale și-au revenit după blocaje. Anul trecut, trei sferturi dintre respondenți au declarat că bonusul lor din 2022 a fost mai mare sau substanțial mai mare decât cel pe care l-au primit în 2021.

Cu toate acestea, 2022 a adus o scădere sincronizată a piețelor de acțiuni și obligațiuni, iar temerile legate de recesiune continuă să reducă apetitul pentru încheierea de tranzacții și strângerea de fonduri pe piețe.

În sondajul din acest an, 31% dintre respondenți au declarat că se așteaptă ca bonusul lor să fie mai mic sau substanțial mai mic, iar alți 25% au crezut că va fi aproximativ la fel ca anul trecut.

Cu mai puțini bani care curg, Hollands nu a fost surprins de sentimentul de prudență exprimat în altă parte în răspunsurile cititorilor: “Este doar o doză de realitate care se instalează.”

Cu toate acestea, sondajul FT nu se limitează la cei care lucrează în domeniul bancar de investiții. Deși nu toată lumea a ales să ofere detalii, am primit răspunsuri de la cititori care lucrează în corporate banking, trading, private equity, gestionarea averilor și a activelor, plus tehnologie, consultanță în management și profesia de avocat, unde recompensele au fost mai generoase.

James Warnaby, director executiv al firmei specializate în recrutarea de servicii financiare Selby Jennings, spune că nu a fost surprins să vadă că, în general, 44% dintre cititorii chestionați se așteptau la o plată mai mare în acest an.

“Din punctul de vedere al clientului sau al angajatorului, firmele sunt conștiente că trebuie să își păstreze talentele de top”, spune el, adăugând că, dacă o promovare a făcut parte din pachetul 2023 al unui bancher de investiții, salariul de bază ar fi putut crește chiar dacă mărimea bonusului lor a scăzut.

Din 2014, bonusurile anuale pentru bancherii cu sediul în UE au fost plafonate la 100% din salariul de bază sau la 200% cu aprobarea acționarilor. De-a lungul anilor, salariile de bază au crescut pentru a compensa, iar remunerația variabilă legată de performanță reprezintă o parte mai mică din remunerația totală decât a reprezentat-o în trecut.

Unii cititori se tem că, atunci când plafonul bonusurilor bancherilor va fi în cele din urmă eliminat – așa cum a promis guvernul în “mini” bugetul de anul trecut – creșterile uriașe ale salariilor de bază pe care le-a determinat ar putea stagna sau chiar să se inverseze, lăsându-i mult mai expuși la fluctuațiile mari ale remunerațiilor stimulative.

“Nu mă aștept să mai primesc vreodată o altă mărire de salariu”, a declarat un bancher în vârstă de 40 de ani. “Întrebarea este dacă băncile vor avea curajul să reducă salariile de bază foarte mari”, a adăugat un alt bancher în vârstă de 40 de ani.

“Angajatorii nu vor să ducă această bătălie”, spune Warnaby. Pe măsură ce se fac noi angajări, “poate că vom începe să vedem că structura remunerației totale variază ușor, dar nu va duce la o revizuire totală”.

Economisiți, cheltuiți sau investiți?

Deși majoritatea cititorilor încă plănuiesc să investească o parte sau chiar toți banii din bonusul pe care îl vor primi în 2023, creșterea nesiguranței locului de muncă, combinată cu creșterea costului vieții, a produs o schimbare semnificativă de atitudine.

Când i-am întrebat pe cititori despre cea mai mare prioritate financiară pentru banii de bonus, puțin peste jumătate (53%) au spus că intenționează să îi investească, în scădere de la 58% anul trecut.

Economisirea banilor a venit pe locul al doilea, obținând 20% din voturile din acest an, față de 18% anul trecut.

Pe locul al treilea, puțin peste 15% dintre cititori au declarat că intenționează să-și folosească bonusul pentru a plăti datoriile pe măsură ce ratele ipotecare cresc, iar numărul celor care au spus că vor cheltui banii a crescut ușor.

În răspunsurile lor calitative, mai mult de unul din 10 a spus că teama de concediere a fost cel mai mare factor care le-a ghidat luarea deciziilor financiare în acest an.

“Nu sunt sigur cât timp va dura până când mă vor prinde disponibilizările, așa că trebuie să economisesc pentru viitoarele taxe școlare”, a declarat un cititor în vârstă de 40 de ani care lucrează ca trader de instrumente financiare derivate.

“Serviciile financiare au fost întotdeauna (o) industrie nesigură, cu riscul de a-ți pierde locul de muncă în foarte scurt timp, de aceea prefer întotdeauna să am bani lichizi pe șold”, a comentat un alt cititor.

Warnaby spune că, până acum, disponibilizările din lumea bancară au avut loc la “cele două extremități” – persoanele foarte înalte la nivel de director general și la nivel de analist, unde au avut loc unele supra-angajări în ultimele 18 luni.

Indiferent de presiunile recesiunii, el crede că va exista multă mișcare pe piața muncii în acest an: “Un procent ridicat de oameni nu sunt mulțumiți (de runda de bonusuri din acest an) și primim multe telefoane de la oameni care vor să vadă ce mai există”.

Vrem să aflăm ce părere aveți

Ați primit un bonus în acest an? Așteptați unul? Dacă da, spuneți-ne dacă intenționați să investiți, să cheltuiți sau să economisiți acești bani. Adăugați în secțiunea de comentarii a cititorilor de mai jos

Îngrijorările legate de siguranța locului de muncă au fost exprimate, de asemenea, de cititorii care lucrează în domeniul tehnologiei și al gestionării activelor, mulți dintre ei temându-se că, fiind la capătul vârstei mai înaintate, va fi mai greu să găsească rapid un alt rol.

Aceste temeri, combinate cu 10 creșteri consecutive ale ratei dobânzii de la Banca Angliei, au ajutat la convingerea a aproape 16% dintre cititori că achitarea unei părți din creditul ipotecar va fi cea mai bună utilizare a banilor din bonusul lor, în creștere de la 13% anul trecut.

În răspunsurile calitative pe care le-am primit, creșterea ratelor ipotecare a fost în fruntea listei de îngrijorări financiare. Unii dintre respondenții din acest an au spus că își vor folosi bonusul pentru a-și achita întreaga datorie ipotecară. Alții intenționau să ramburseze o parte suficient de mare pentru a avea acces la cele mai bune rate la o nouă rată fixă.

“Când rata noastră fixă expiră în decembrie, ne vom trezi plătind peste 1.000 de lire sterline în plus pe lună numai din dobânzi, așa că are sens să economisim o parte din bonus și să plătim o sumă forfetară pentru ipoteca noastră”, a spus un cititor în vârstă de treizeci de ani.

Unii dintre cei care au fixat o sumă fixă mai departe au vrut să-și păstreze “flexibilitatea maximă”, păstrând banii din bonus în conturi de economii sau în Premium Bonds. Atunci când se apropie refinanțarea, ei pot lua o decizie în funcție de nivelul ratelor dobânzilor până atunci, dar pot, de asemenea, să acceseze banii în caz de urgență.

Cu toate acestea, respondenții mai tineri ai sondajului au avut tendința de a avea proiecte de a cheltui, mai degrabă decât de a economisi, orice bani în plus.

Uitându-se la contemporanii săi din domeniul bancar de investiții, un cititor în vârstă de 30 de ani a remarcat “dependența tot mai mare de banii de bonus ca venit disponibil, mai degrabă decât în scopuri de investiții pe termen lung”.

Alții intenționau să își folosească banii de bonus pentru a-și suplimenta cheltuielile de trai crescute, inclusiv pentru rambursarea unor rate mai mari ale creditelor ipotecare. “Aceasta este, din păcate, realitatea pentru mulți. Bonusurile nu înseamnă neapărat bani în plus, mai ales că toate aceste costuri au crescut atât de masiv”, a declarat Benjamin, un cititor în vârstă de 30 de ani care lucrează în domeniul serviciilor financiare.

Grație salvatoare

Dintre cei care au declarat că intenționează să economisească cea mai mare parte a bonusului lor, majoritatea nu au avut un obiectiv specific în minte (38%) și au vrut pur și simplu să își construiască un tezaur de război în numerar pe care să îl poată ataca în anii următori.

În comentariile lor mai detaliate, mulți cititori au spus că se tem că plata bonusului de anul viitor va fi și mai mică, ceea ce sporește aerul de precauție.

Puțin mai puțin de un sfert (24%) au spus că economisesc pentru a cumpăra o proprietate, dar unul din 10 a spus că economisește bonusul din acest an pentru taxele școlare viitoare.

“Potul meu pentru taxele școlare se micșorează rapid. Să sperăm că voi ieși din el înainte ca laburiștii să intre în joc și să adauge TVA, ceea ce m-ar împinge la limită”, a declarat un cititor în vârstă de 50 de ani.

Hollands este de acord că aceasta este o teamă exprimată în mod obișnuit în rândul clienților săi. “Posibilitatea ca, în câțiva ani, taxele școlare să fie cu 20% mai mari este cu siguranță ceva pentru care oamenii vor să se pregătească”, spune el.

Acesta nu a fost singurul mod în care cititorii plănuiau să își folosească banii de bonus pentru a-și ajuta copiii. Mulți au menționat ajutorul pentru depozitele imobiliare, dar din ce în ce mai mult, părinții doresc să acumuleze fonduri pentru costurile universitare.

“Modificările aduse sistemului de împrumuturi pentru studenți în septembrie înseamnă că mă gândesc să plătesc în avans costurile universitare ale copilului meu”, a declarat un cititor, un consultant în management în vârstă de 50 de ani.

Mulți cititori au remarcat creșterea ratelor la economiile în numerar, dar au adăugat că vor folosi Cash Isas sau Premium Bonds pentru a evita plata impozitului pe dobândă.

Contribuabilii cu rate mai mari primesc o alocație personală de economisire de 500 de lire sterline, dar aceasta este eliminată pentru contribuabilii cu rate suplimentare – iar din aprilie, va fi nevoie de un venit mai mare de 125.000 de lire sterline, în loc de 150.000 de lire sterline, pentru a deveni membru al clubului de impozitare de 45 la sută.

Este timpul să investiți?

Pentru cititorii care au declarat că intenționează să investească integral sau parțial bonusul lor, fondurile de investiții în acțiuni și acțiuni au rămas cea mai atractivă alegere de investiții, în condițiile în care limitele impuse pensiilor sunt foarte stricte.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că limitele fiscale restricționează ceea ce ar putea investi în pensia lor, 28% dintre ei fiind limitați în totalitate și alți 23% fiind restricționați de reducerea anuală a alocației.

Cu toate acestea, o mulțime de cititori cu un venit cuprins între 100.000 și 125.000 de lire sterline au declarat că ar sacrifica banii de bonus în pensia lor pentru a evita rata marginală de 60%, pe măsură ce alocația personală este redusă.

“Vreau să maximizez alocațiile de pensie nefolosite din anii anteriori pentru a ajunge sub limita de reducere în acest an, în timp ce pot”, a declarat un dezvoltator de software în vârstă de douăzeci de ani.

Puțin peste jumătate dintre cei intervievați au declarat că intenționează să investească folosind Isas (urmăriți numărul special Isa al FT Money de luna viitoare). Mai mult de o treime au spus că vor folosi, de asemenea, conturi de investiții generale după ce limita anuală de 20.000 de lire sterline a Isa a fost utilizată.

În comentariile detaliate, o mulțime de persoane au menționat atractivitatea acțiunilor care plătesc dividende și a altor active producătoare de venituri în vremuri dificile.

“Teama de disponibilizare înseamnă că trebuie să investești cu înțelepciune, cum ar fi o a doua casă pe care să o poți închiria”, a adăugat un cititor în vârstă de 40 de ani.

A existat o scădere notabilă a numărului de cititori care intenționează să investească o parte din banii de bonus în cripto (2%, față de 7% anul trecut).

În ciuda naturii riscante a investițiilor în companii aflate la început de drum prin intermediul fondurilor de capital de risc (VCT) și al schemei de investiții pentru întreprinderi (EIS), aproximativ 5% dintre cei chestionați au declarat că intenționează să utilizeze aceste structuri eficiente din punct de vedere fiscal, în scădere de la 7% în urmă cu un an.

“Acestea sunt investiții mai ezoterice, dar, pe măsură ce tot mai multe persoane ating praguri fiscale înghețate, vom asista la o creștere continuă și la un interes din partea investitorilor care doresc să își reducă facturile la impozitul pe venit”, spune Hollands.

“Asistăm la un sezon de strângere de fonduri destul de vioi, cu 23 scheme VCT care strâng în prezent bani. Probabil că nu va fi la fel de puternic ca 2022, când peste 1 miliard de lire sterline a fost ridicat pentru prima dată, dar există o audiență în creștere a potențialilor investitori acolo “.

Cheltuirea

Ultima tendință care reiese din sondajul nostru este numărul tot mai mare de cititori care intenționează să își cheltuiască banii de bonus. Pentru unii, acest lucru va fi determinat de necesitate, dar alți cititori au ținut să sublinieze modul în care vor să se bucure de acești bani – iar anul acesta, vacanțele au fost răspunsul principal.

“Climatul economic sumbru și povara fiscală îngrozitor de mare înseamnă că am nevoie de o vacanță pe care să o aștept cu nerăbdare”, a spus un cititor în vârstă de 30 de ani.

Efectuarea de îmbunătățiri la domiciliu a revenit pe locul al doilea, fiind la egalitate cu cei care doresc să folosească banii pentru a-și plăti ipoteca.

Volatilitatea piețelor financiare în cele 12 luni care au trecut a dus la regrete în rândul unor cititori care și-au investit toți banii de bonus.

“Mi-am pus bonusul în pensia mea anul trecut. Potul meu de pensie a scăzut de atunci, așa că aș prefera să-mi fac un laser la ochi și să merg în vacanță pentru a mă bucura de bani de data aceasta”, a declarat o bancheră în vârstă de 40 de ani.

În ciuda vremurilor mai dificile, a existat o mică creștere a numărului de cititori care au bifat categoria “bling” și care intenționau să cheltuiască o parte din bonusul lor pe un ceas nou sau pe bijuterii.

Un manager de avere în vârstă de 60 de ani a comentat: “Seceta de cheltuieli și gestionarea cheltuielilor crescânde ale gospodăriei înseamnă că bonusul meu din acest an este unul de care ne vom bucura eu și soția mea!”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online