Expansiunea transfrontalieră lărgește orizonturile tuturor

38

În mijlocul unor distrageri precum o potențială criză bancară din SUA, este ușor să nu observăm alte știri demne de luat în seamă. Printre acestea se numără o mare expansiune a tranzacțiilor transfrontaliere cu acțiuni chinezești. Principalele burse chineze de la Shanghai, Shenzhen și Hong Kong și-au extins programele cu peste 1 000 de acțiuni, cea mai mare creștere înregistrată vreodată.

Acest lucru înseamnă că acțiunile unor companii străine bine cunoscute, inclusiv ale companiei franceze de îngrijire a pielii L’Occitane, ale grupului de economii Prudential listat în Marea Britanie și ale producătorului american de bagaje Samsonite au devenit accesibile investitorilor continentali începând de luni. Cu toate acestea, cei mai mari beneficiari ar trebui să fie companiile chinezești.

Extinderea programelor Stock Connect cu aproape 40% aduce totalul așa-numitelor acțiuni A listate la bursele din Shanghai sau Shenzhen la peste 3.600.

Acest lucru îmbunătățește în mod semnificativ accesul și lichiditatea pentru societățile străine cu o listare primară în Hong Kong. Companiile străine listate în oraș sperând să aibă acces la fondul mare de investitori de retail din China continentală. Aceștia dețin mai mult de 3,5 mld. dolari în conturile lor de tranzacționare a acțiunilor.

Dar companiile din China continentală ar putea beneficia mai mult de investițiile venite din Hong Kong, atât cele de retail, cât și cele instituționale. Indicele de referință CSI 300 a scăzut cu mai mult de 30% față de vârful său din 2021 și se tranzacționează la un nivel rezonabil de 14 ori mai mare decât câștigurile viitoare.

Acțiunile dezvoltatorilor imobiliari locali aflați în dificultate au scăzut și mai mult, mai mult de 50 la sută, în ultimul an. Acțiunile Country Garden, cel mai mare dintre acestea, se tranzacționează la doar 3 ori câștigurile viitoare.

O redeschidere a economiei chineze la sfârșitul anului trecut nu a declanșat încă revenirea pieței bursiere la care se așteptau analiștii. Sentimentul local slab ar putea fi afectat și mai mult de prăbușirea Silicon Valley Bank din SUA. Aceasta în ciuda faptului că societatea mixtă chineză a SVB cu Shanghai Pudong Development Bank are un bilanț independent.

Atunci când există semne mai clare că piața locală a atins fundul sacului, programele extinse Stock Connect ar trebui să ajute la revigorarea evaluărilor.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online