Guvernul a venit cu vești bune pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin

113

În România, guvernul a venit cu vești bune pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin, după ce a decis eliminarea unei măsuri care a provocat un val de nemulțumire printre oameni.

 Se aplică în toată România

În ziua de miercuri, 28 decembrie, guvernul de la București a decis eliminarea declarației pentru românii care au mai multe locuri de consum pentru a putea beneficia de un preț plafonat la energie. Atunci când a fost anunțată această măsură, ea a stârnit un val de nemulțumire printre oameni, unii considerând că vor sta la cozi interminabile pentru a depune acest document.

Însă, după ce s-a decis ca această declarație să fie eliminată, românii cu mai multe locuri de consum vor beneficia de un preț plafonat la energie pentru toate aceste locuri de consum, inclusiv pentru cei care stau cu chirie. Totuși, pentru a putea beneficia de un preț plafonat la energie, românii nu trebuie să treacă de un consum lunar de 300 kWh.

Mai multe categorii de oameni vor fi nevoiți în continuare să depună declarația

Cu toate acestea, există câteva categorii de români care vor fi nevoiți să completeze în continuare declarația, aici fiind vorba despre cei care folosesc aparate medicale, familiile cu minim trei copii cu vârsta sub 18 ani și familiile monoparentale cu cel puțin un copil.

Concret, guvernanții spun că aceste categorii vor avea de plată un preț de 0,68 de lei/kWh, indiferent de cât consumă, însă trebuie să completeze declarația, despre care spun că se poate depune și online.

În ceea ce-i privește pe restul consumatorilor, plafoanele pentru ei rămân neschimbate, fiind vorba despre:

  • 0,68 de lei/kWh pentru un consum sub 100 kWh
  • 0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 și 255 de kWh
  • pentru cei care au un consum ce trece de 255 de kWh, dar nu depășește 300 de kWh, diferența va costa 1,3 lei kWh
  • pentru consumul care trece de 300 de kWh, guvernanții spun că se va plăti 1,3 lei kWh

Toți consumatorii casnici, indiferent dacă au mai multe locuri de consum, vor beneficia de compensare

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Dan Drăgan, a declarat că toată lumea va beneficia de un preț plafonat la energie.

Astfel, ”Prin această ordonanţă, beneficiarii acestei măsuri de compensare a preţului plafonat la 0,68 lei pe kw/h sunt toţi cei care deţin mai multe unităţi locative. Din acest punct de vedere, pentru a evita o supraaglomerare şi un efort la sfârşitul anului, toţi consumatorii casnici care deţin mai multe unităţi locative vor beneficia de această compensare, fără necesitatea de a depune o declaraţie în acest sens”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei.

Acesta a mai precizat că în ordonanța care s-a dat azi a fost specificat că este nevoie să existe un contract de fuziune între cei care locuiesc în spațiul respectiv și furnizorul de energie. Așadar, Dan Drăgan spune că ”contractul poate să fie între proprietarul locuinţei şi furnizor”.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online