Guvernul de la București a aprobat Ordonanţa de urgenţă care prevede impozitarea cu 60% a extra-profiturilor companiilor

99

Guvernul de la București a aprobat Ordonanţa de urgenţă care prevede impozitarea cu 60% a extra-profiturilor companiilor care activează în sectoare precum țițeiul, gaze naturale, cărbune și rafinării, ceea ce înseamnă că acele companii austriece din România vor avea de plătit sume uriașe către statul român.

Astfel, Mihai Diaconu, secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanțelor a precizat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 28 decembrie, că România a pus în aplicare un regulament european, asta după ce, în cadrul ședinței s-a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile.

De asemenea, baza impozabilă este reprezentată de ceea ce trece peste 20% din media profiturilor pentru ultimii patru ani.

În plus, Guvernul a mai decis ca 70% din suma colectată să meargă spre finanțarea investițiilor din energie.

Concret, „Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului de Finanţe, Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului numărul 1854/2022 al Consiliului, din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru aprobarea problemei preţurilor ridicate la energie. Principalul motiv este, pe de o parte, de a proteja categoriile vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi, pe de altă parte, obiectivul principal al Guvernului României şi inclusiv cel stipulat în Regulamentul european este de a asigura finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere în cele din surse regenerabile”, a explicat secretarul de stat.

 Alte țări au implementat, şi ele un astfel de sistem

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanțelor a mai spus că Finlanda, Franța și Germania au impus o cotă de 33% pentru aceste extra-profituri.

În afirmaţiile sale, ”Irlanda şi ea a transpus regulamentul şi merge pe o cotă de impozitare de 75 la sută, Italia a ales 50 la sută din profiturile pe anul 2023. Cehia, un stat comparabil cu România, zicem noi, a impus o cotă de impozitare de 60 la sută, Grecia – 90 la sută. Toată Europa cere această contribuţie de solidaritate şi România trebuie să se alinieze ca membru al Uniunii Europene la acest regulament. Vorbim de super profituri în domeniu, în vremuri în care preţurile la produsele energetice sunt volatile. Pentru unele state, din fericire, nu e cazul României, resursele dificil de identificat şi populaţia are nevoie de sprijin în aceste vremuri complicate. Companiile vizate şi companiile solide cu profituri considerabile, cele care în anii trecuţi au performat extraordinar, iar acum este rândul lor, aşa cum a stipulat regulamentul european, să contribuie la trecerea cât mai uşoară peste această perioadă grea”, a menţionat Mihai Diaconu.

Măsura se va aplica pentru mai multe companii

Mihai Diaconu a precizat și care vor fi companiile cărora li se va aplica această măsură, iar printre ele se află și OMV Petrom, deținută de austrieci.

Aşadar, „Cine sunt subiecţii contribuabili? Sunt societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20 la sută media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020, 2021. Aşa cum stipulează şi regulamentul, România a transpus mot-a-mot această prevedere. Cota de impozitare este de 60 la sută din extra-profituri, care depăşeşte 20 la sută media. Iar ce este foarte important, aşa cum am menţionat şi mai devreme, din această sumă colectată în acest fond special, minim 70 la sută se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în investiţii din energie din surse regenerabile. Termenul de plată va fi 25 iunie 2023, respectiv pentru profitul anului care încă nu s-a finalizat 2022 şi 25 iunie 2024 pentru profitul care se va realiza în anul 2023”, a mai afirmat secretarul de stat de la Ministerul Finanţelor.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online