Guvernul României va oferi câte 150 de lei de persoană pe lună sportivilor

Foto: digi24.ro
237

În România, după cum s-a stabilit încă de anul trecut, tinerii români care participă, ca reprezentanți ai unui club sportiv, la competiții sportive oficiale naționale și la competiții oficiale internaționale vor beneficia lunar de un stimulent financiar în valoare de 150 de lei, bani acordați sub forma unor tichete. Inițial, oficialii români au anunțat că tichetele pentru sportivi vor fi distribuite în 2023, însă această măsură a fost amânată pentru 2024.

În contextul Legii 322/2022, banii trebuiau împărțiți în anul 2023, însă aplicarea ei a fost amânată cu un an prin OUG 168/2022, astfel că tichetele pentru sportivi vor fi distribuite la nivel național începând cu data de 1 ianuarie 2024, doar dacă nu mai apar alte schimbări până atunci.

În acest an, Guvernul României va decide regulile pentru emiterea și acordarea tichetelor pentru sportivi. Acestea vor avea o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii lor și vor putea fi utilizate numai în România, astfel:

Tichetele pentru sportivi vor putea fi folosite pentru:

 • achiziționarea de articole sportive și echipamente sportive specifice disciplinei practicate;
 • transportul sportivilor între localitățile din țara noastră;
 • achiziționarea de suplimente nutritive;
 • recuperare medicală;

Tichetele pentru sportivi vor fi valabile doar dacă vor cuprinde următoarele informații:

 • emitentul și datele sale;
 • valoarea nominală a tichetului de sportiv;
 • spațiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui și a codului numeric personal ale sportivului care are dreptul să le utilizeze;
 • interdicția de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri;
 • seria și numărul legitimației de sportiv, cu menționarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat, plus categoria de vârstă;
 • elementele de identitate vizuală ale structurii sportive și ale Ministerului Sportului;

Voucherele educaționale în valoare de 500 de lei vor fi distribuite abia în primăvară

Din punct de vedere financiar, nu doar sportivii vor benenficia de aceste vouchere, ci și elevii. Din păcate, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat o nouă amânare a voucherelor educaționale în valoare de 500 de lei, bani destinați elevilor care provin din familii cu venituri modeste.

Deși acordarea acestui ajutor financiar fusese amânată pentru ianuarie – februarie 2023, autoritățile române au impus o nouă amânare, iar elevii ar urma să își primească banii abia în martie – aprilie 2023.

„Voucherele educaționale” sau „tichetele sociale pentru sprijin educațional” reprezintă un ajutor financiar destinat preșcolarilor și elevilor care provin din familiile defavorizate. Valoarea lor este asigurată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), cofinanțat din Fondul de Ajutor European.

Din informațiile de la  MIPE, în anul școlar 2022-2023, 405.000 de copii ar trebuie să beneficieze de acest ajutor financiar.

Numărul de 160.000 de copii au beneficiate deja de acești bani în perioada septembrie-noiembrie 2022, iar alți 190.000 de copii au primit 500 de lei în decembrie 2022, restul de 55.000 de copii ar fi trebuit să primească banii în perioada ianuarie-februarie 2023, însă termenul s-a prelungit cu o lună de zile, urmând ca alimentarea cardurilor acestor elevi să se realizeze în perioada martie-aprilie 2023.

De voucherele educaționale pot beneficia:

 • copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
 • elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei);
Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online