În București gigacaloria a ajuns la 350 de lei, în condițiile în care iarna trecută era 164

Foto: evz.ro
136

În contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice generate, scumpirea gigacaloriei s-a resimțit în toată țara, însă mai ales în orașele mari. Mulți români au încercat să economisească, însă facturile s-au dublat.

Bucureștenii au de plătit facturi uriașe după primele luni de iarnă. În unele cazuri, acestea s-au triplat în noiembrie 2022, în ciuda faptului că locatarii au avut căldură timp de doar două săptămâni. Media de creștere se apropie de 70-80%. Deși mulți oameni au făcut economii, resimt puternic scumpirea gigacaloriei.

Factura la întreținere ajuns și la 430 de lei pentru un apartament cu două camere

Comparativ, pentru bucureșteni, gigacaloria a ajuns la 350 de lei, în condițiile în care iarna trecută era 164, iar dublarea facturilor în luna noiembrie i-a copleșit pe cei care locuiesc în apartamente racordate la sistemul public de termoficare.

În contextul procentual, facturile s-au scumpit cu peste 70% la nivelul întregii țări, în mod deosebit în orașe precum Constanța.

De exemplu, în noiembrie 2021, două persoane care locuiesc într-un apartament cu două camere aveau de plătit 100 de lei pentru apă caldă și căldură. Ei bine, în aceeași lună a anului 2022, acestea au costat peste 170 de lei.

Această scumpire este similară, de asemenea și în cazul unui apartament de trei camere, în care locuiesc trei persoane. Factura la apă caldă și căldură a depășit 220 de lei în prima lună de iarnă a anului trecut.

În plus, în alte blocuri din București, facturile pot fi însă mult mai mari. În noiembrie 2022, factura la întreținere ajuns și la 430 de lei pentru un apartament cu două camere, în care locuiesc patru persoane. Din această sumă, 230 de lei reprezintă apa caldă și căldura.

În opinia sa, „În noiembrie 2022, în ciuda faptului că în Aviației căldura a fost livrată 14-15 zile din cele 30, factura la o scară de 19 apartamente factura a fost 5.200 de lei, respective in jur de 300 de lei numai caldura pentru un apartament cu două camere. Ceea ce reprezintă triplu față de iarna anului 2021”, a spus Eugen Berceanu, consilier al primarului Sectorului 1.

Bucureștenii nu au avut apă caldă și căldură timp de două săptămâni în noiembrie 2022

Administratorul susține că în același bloc, facturile din decembrie 2022 au fost apropiate ca preț de cele din luna precedentă, în condițiile în care locatarii nu au avut apă caldă și căldură două săptămâni din luna noiembrie.

Astfel, „La blocul respectiv sau într-o anumită zonă au fost mai multe avarii și din cauza aceasta câteva zile a fost oprită energia termică si atunci a fost mai mic consumul pe decembrie. Pot fi anumite explicatii dar care sunt punctuale”, a spus Claudiu Crețu, directorul general al Termoenergetica.

Din datele unui studiu realizat de Reuters, cu scopul de a economisi energie pe fondul războiului din Ucraina, reiese că europenii și-au redus temperaturile din casă.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online