În Ungaria o penurie parţială de carburanţi afectează întreaga ţară

Foto: playtech.ro
48

Este o situaţie deosebit de gravă peste graniţă, în Ungaria din cauză că oamenii au intrat în panică, iar imaginile difuzate de presa ungară, dar şi de agenţiile străine, vorbesc de la sine.

În opinia sa, „Situaţia este evident critică”, afirmă directorul executiv al unei mari companii ungare.

Probleme tot mai mari în Ungaria! Totul se întâmplă chiar în aceste momente, din punct de vedere al carburanţilor.

Panică printre şoferii din Ungaria! S-au format cozi la benzinăriile din ţară

Astfel, la benzinăriile din ţara vecină s-au format cozi uriaşe din cauza acestei penurii de carburanţi. Situaţia a fost recunoscută de compania MOL, care dă vina pe plafonarea preţurilor la benzină decisă de Guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban.

În afirmaţiile sale, „Situaţia ofertei este evident critică, cererea a explodat, consumatorii fac rezerve, şi au început achiziţiile determinate de panică. (…)

O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale”, a transmis directorul executiv al MOL, Gyorgy Bacsa, citat de agenţia AFP.

În acest sens, Gyorgy Bacsa a mai declarat că MOL încearcă să importe mai multe produse de la rafinăria sa din Slovacia, însă „a atins limitele capacităţilor sale logistice”.

Asociaţia Benzinăriilor Independente insistă pentru eliminarea plafonării

În contextul politic, Guvernul de la Budapesta a transmis că va decide dacă va mai extinde sau nu măsura plafonării şi pentru alte categorii de şoferi pe baza informaţiilor de la MOL cu privire la posibilitatea companiei de a asigura aprovizionarea. În prezent, plafonarea se aplică şoferilor de vehicule private, vehiculelor agricole şi taxiurilor şi urmează să expire la sfârşitul lunii decembrie.

În ziua de marţi 6 decembrie, presa ungară a informat că sunt cozi de sute de metri la benzinăriile din ţară, iar un fotograf al agenţiei franceze AFP a constatat că majoritatea pompelor din mai multe staţii de alimentare din Budapesta erau goale.

Din punct de vedere economic, oficialul MOL a mai explicat că penuria de carburant mai are drept cauze scăderea cu 30% a importurilor de carburant, dar şi anumite operaţiuni de mentenanţă ce vizează una dintre rafinăriile grupului. Din păcate, aceste operaţiuni vor dura „mai multe săptămâni”.

Astfel, Asociaţia Benzinăriilor Independente din Ungaria (FBSZ) subliniază faptul că deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi impusă de Guvernul Viktor Orban, companiile din străinătate hotărând să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria.

În acest sens, FBSZ a cerut ferm: „Trebuie să se renunţe la plafonarea preţurilor!”

Plafonul la carburant este în vigoare deja de peste un an

Concret, încă din luna noiembrie a anului trecut, Guvernul ungar a stabilit un preţ fix de aproximativ 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95.

Revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie şi rămâne în vigoare până la finalul anului.

Aşadar, Cabinetul Orban a afirmat că plafonarea preţurilor – la o serie de produse alimentare de bază, precum şi la carburant – vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei galopante pe care executivul o pune pe seama efectelor sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online