Marcel Ciolacu: Compensarea facturilor la energie s-ar putea prelungi

76

În România, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că măsura de compensare a facturilor la energie s-ar putea prelungi.

Concret, preşedintele Camerei Deputaţilor a fost întrebat cum vor arăta facturile românilor după expirarea perioadei în care acestea pot fi compensate. Marcel Ciolacu a venit atunci cu o veste excelentă pentru persoanele împovărate de facturile tot mai mari la curent sau gaze.

În afirmaţiile sale, „Mai mult ca sigur vă spun că, cel puţin în zona de compensare la energie electrică, dacă nu am avut tăria să facem reglementarea prețurilor în energie, categoric că se vor prelungi”, a precizat Marcel Ciolacu.

Schema de compensare şi plafonare a facturilor, valabilă între 1 aprilie 2022 şi 31 martie 2023

Iniţial, schema de compensare și plafonare a facturilor la electricitate şi gaze trebuia să se aplice până la data de 31 martie, însă, la jumătatea lunii martie, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă care prevedea susţinerea din partea Guvernului, pentru plata facturilor, pentru încă un an de zile, respectiv în intervalul 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

 

Florin Spătaru, „Este o măsură pe care o așteptam şi care va intra la timp în vigoare. De asemenea avem şi instrumentele pe care Guvernul le are prin ANPC şi ANRE în cazul în care vor fi situaţii ca în luna ianuarie, eu sper că nu se va mai întâmpla.

Măsura este destul e clară şi nu ar trebui să avem probleme la furnizori ca să îşi adapteze aplicațiile.

După ce am dat aceasta Ordonanță va fi operațională platforma pentru consumatorii mari industriali care vor beneficia în cursul acestui an de o schemă de compensare. Rămâne problema producției şi acolo ministrul Energiei face demersuri pentru a avea gaz şi energia necesară.

Dacă avem un an de zile şi facem ceea ce trebuie, adoptăm legea off-shore, începem să investim în energie, avem fondul de modernizare, cu siguranță în decursul anului viitor vom avea un plan de măsuri pentru companii, astfel încât să asigure un nivel de producţie al energiei şi un preţ care să fie sustenabil.

România este mai puţin dependentă decât alte ţări. Această dependență poate fi redusă pas cu pas.”

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online