Ministerul Transporturilor a semnat cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani

91

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor a vorbit despre cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani, care a fost semnat astăzi, 29 decembrie. Banii vor asigura construirea metroului din Cluj-Napoca.

În data de 29 decembrie 2022, Sorin Grindeanu a anunțat  că a fost semnat cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani, prin care e asigurată suma de 13,69 miliarde de lei, din care 1,48 miliarde de lei din PNRR, pentru construirea metroului din Cluj-Napoca. Lucrările din prima etapă la 9 staţii de metrou şi depoul au termen de finalizare în luna august a anului 2026, a mai spus ministrul Transporturilor.

În precizările sale, „Cel mai mare contract de finanţare din ultimii 30 de ani a fost semnat astăzi de Ministerul Transporturilor! Banii vor asigura construcţia metroului din Cluj-Napoca! Prin acest contract de finanţare se asigură 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR) pentru cele două etape necesare construcţiei Magistralei 1 a metroului clujean.

Fondurile vor fi folosite pentru proiectarea, construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a liniei de metrou uşor în zona metropolitană Cluj-Napoca (21,03 km), a celor 19 staţii şi a depoului”, a scris Sorin Grindeanu, joi pe Facebook.

Banii sunt veniți prin PNRR

În plus, ministrul Transporturilor a adăugat că, în prima etapă vor fi finalizate lucrările pe 9,16 km care includ secţiunea Sfânta Maria – Europa Unită (9 staţii) şi depoul.

Astfel, „Lucrările din această etapă, finanţată prin PNRR, trebuie finalizate până la sfârşitul lunii august 2026.

În cea de a doua etapă, finanţarea va asigura construcţia secţiunilor Ţara Moţilor -Sfânta Maria (7 staţii) şi Piaţa Mărăşti – Muncii (3 staţii) care totalizează 11,87 km”, a completat Grindeanu.

Va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030

De altfel, anunțul privind construcția acestui metrou, a fost făcut de Sorin Grindeanu încă din luna ianuarie a acestui an. Ministrul a vorbit atunci de construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești. El a explicat că traseul va avea 21 de kilometri și 19 stații.

Iniţial, „Am semnat astăzi protocolul de colaborare pentru construcţia metroului de la Cluj-Napoca şi Floreşti. Traseul va avea 21 de km, cu 19 staţii. Din estimările preliminare va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030”, a scris în luna ianuarie ministrul pe pagina sa de Facebook.

În contextul financiar, în ceea ce privește fondurile necesare pentru acest proiect, Sorin Grindeanu anunță că Ministerul pe care îl conduce va finanţa acest obiectiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar valoarea totală estimată este de două miliarde de euro.

Ministrul a spus că lucrările de bază pentru primele 9 staţii trebuie încheiate până în anul 2026.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online