Reabilitarea se va putea face cu mai puţini bani de la autorităţile locale şi cu o contribuţie mult mai mică din partea asociaţiilor de proprietari

Foto: profit.ro
75

În ziua de luni 19 decembrie 2022, Guvernul României anunță aprobarea Ordonanței de Urgență cu privire la reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe.

În contextul guvernului, reabilitarea se va putea face cu mai puţini bani de la autorităţile locale şi cu o contribuţie mult mai mică din partea asociaţiilor de proprietari.

Astfel, Ordonanţa de Urgenţă cu privire la diminuarea contribuţiei financiare de la bugetele locale şi asociaţiile de proprietari destinate lucrărilor de reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe. Acest anunț a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe se va putea face cu mai puţini bani

În afirmaţiile sale, „Una dintre cele mai importante decizii vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în acest sens, Guvernul aprobând, astăzi, ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează cadrul normativ în domeniu. Practic, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe se va putea face cu mai puţini bani de la autorităţile locale şi cu o contribuţie mult mai mică din partea asociaţiilor de proprietari. Prin acest act normativ, Guvernul a redus procentul contribuţiei financiare pe care autorităţile locale şi asociaţiile de locatari îl asumă, pentru a putea creşte numărul clădirilor reabilitate termic, dar să şi optimizeze utilizarea fondurilor europene. Practic, pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor, se vor putea folosi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, comparativ cu cei 40%, cum era cazul până acum. Doar 5% din banii necesari reabilitării vor proveni din banii autorităţilor locale sau asociaţiilor de locatari.”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

În planul financiar, Dan Cărbunaru a evidențiat faptul că bugetul UE destinat investiţiilor pentru eficienţa energetică a clădirilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027 pentru Politica de coeziune este de 1,25 miliarde de euro. În același timp, intervenţiile cu privire la creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală de 618 milioane de euro.

Din informaţiile notei de fundamentare al proiectului de OUG, se dorește „reglementarea unor măsuri care să conducă la creșterea numărului de clădiri renovate energetic și la utilizarea optimă a fondurilor alocate prin Politica de Coeziune pentru realizarea obiectivelor europene și naționale în domeniul eficienței energetice în clădiri”.

Astfel, autoritatea publică locală va trebui să aducă la cunoștința asociațiilor de proprietari posibilitatea finanțării activităților/ lucrărilor în noile condiții, criteriile de acces la programul de finanțare a lucrărilor de reabilitare termică, precum și cota de contribuție ce revine asociației de proprietar.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online