Salariile de bază din Ministerele Transporturilor şi Culturii vor crește cu 15%

121

O anumită categorie de români vor avea motive de bucurie. Salariul lor ar urma să crească cu 15%. Dacă propunerea va trece de votul deputaților, atunci va fi lege în toată România.

Astfel, salariile de bază din Ministerele Transporturilor şi Culturii vor crește simțitor. Mai exact, funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii.

Luni 2 ianuarie 2023, Senatul a adoptat, în urma reexaminării, în acord cu decizia CCR 407/2022, un proiect de lege care prevede că şi funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii.

În contextul proiectului de lege, prevede că personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizate în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile (…) beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţii, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, majorarea aplicându-se proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Românii care vor beneficia de o majorare a salariului de bază de 15%

Concret, funcţionarii publici din cadrul aparatului Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din instituţiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerului Justiţiei, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

De asemenea, funcţionarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii vor avea o majorare a salariului de bază de 15%.

Propunerea trebuie să treacă de votul Camerei Deputaților

În acest sens, Curtea Constituţională a admis, pe 21 septembrie, sesizările USR în legătură cu proiecte de lege privind majorări salariale din sistemul public. Propunerea legislativă va reexaminată şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Pe de altă parte, trebuie amintit că Guvernul României a aprobat pe 19 decembrie, prin hotărâre, o majorare salarială pentru personalul care gestionează programele operaţionale aferente perioadei de programare 2021 – 2027, cât şi PNRR.

În contextul social, această măsură este necesară pentru stimularea personalului care gestionează programele operaţionale aferente perioadei de programare 2021 – 2027, cât şi PNRR, în vederea realizării investiţiilor cuprinse în PNRR şi pentru a asigura un aparat de lucru suficient de adecvat care să asigure îndeplinirea celor 507 jaloane până la data de 31 august 2026.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online