Sectorul britanic al petrolului și gazelor naturale avertizează că taxele excepționale descurajează investițiile

61

Companiile de petrol și gaze își reduc operațiunile din Marea Nordului și dau prioritate investițiilor în afara Regatului Unit din cauza taxelor neașteptate ale guvernului, a avertizat organismul comercial al industriei.

Taxele pune în pericol securitatea energetică a Regatului Unit

David Whitehouse, noul director executiv al Offshore Energies UK, a declarat că 95% dintre membrii intervievați au fost “afectați negativ” de taxă și “caută să investească în altă parte”, adăugând că “acest lucru lasă Marea Britanie dependentă de importurile de peste mări și pune în pericol securitatea energetică a Regatului Unit”.

Taxa pe profiturile din energie a fost introdusă anul trecut pentru a capta o mai mare parte din profiturile uriașe realizate de producătorii de petrol și gaze naturale în urma creșterii prețurilor după invazia Rusiei în Ucraina. De atunci, guvernul a majorat taxa, aducând rata totală de impozitare a sectorului la 75%, deși există, de asemenea, un stimulent generos pentru investiții care permite o economie de impozit de 91p pentru fiecare liră investită în Regatul Unit.

Harbour Energy, cel mai mare producător de petrol și gaze din Marea Nordului, plănuiește să își reducă și să își revizuiască operațiunile din Marea Nordului, în timp ce TotalEnergies din Franța, un alt jucător important din apele britanice, își reduce investițiile în Marea Britanie cu 25% ca urmare a taxei pe profit.

EnQuest a amânat forajul la câmpul său petrolier Kraken ca urmare a taxei, iar Apache, deținută de americanii, a anulat un contract de foraj în Marea Nordului, argumentând că taxa a făcut regiunea “mai puțin competitivă”.

Whitehouse a avertizat că “super-impozitul lovește dur toate companiile offshore, mari și mici, nu doar pe cele care fac titluri de primă pagină”.

Deși companiile 76 au depus 115 oferte pentru permise de foraj de petrol și gaze într-o rundă de licențiere în acest an, în creștere față de ofertele 104 din 2019, Whitehouse a declarat că nu există nicio garanție că acestea vor duce la producție.

Orice creștere a producției de petrol nu va modifica declinul pe termen lung al activității în Marea Nordului din Marea Britanie și nici nu va scădea în mod direct prețul combustibilului pentru consumatorii casnici, deoarece prețul petrolului este stabilit pe piețele internaționale.

Dar Whitehouse a declarat că producția internă a redus dependența de importuri și a sporit securitatea energetică.

“Știm că oamenii suferă o criză a costului vieții, dar subminarea propriei noastre securități energetice și creșterea importurilor nu este răspunsul”, a spus el.

Analistul energetic Wood Mackenzie a avertizat, de asemenea, că taxa pe profiturile din energie a șters în medie 40 la sută din valoarea producătorilor din Marea Nordului.

În ciuda progreselor înregistrate în tranziția către energia regenerabilă, Marea Britanie se bazează încă pe gaz și petrol pentru 75 la sută din energia sa, din cauza intermitenței energiei eoliene și solare și a stocării limitate a bateriilor.

Dependența de hidrocarburile importate și nivelurile scăzute de stocare a gazelor naturale fac ca Regatul Unit să fie deosebit de vulnerabil la vârfurile de preț, deși acest lucru este atenuat parțial de capacitatea sa de a importa gaz natural lichefiat și de a-l converti înapoi în forma sa gazoasă.

Prețurile cu ridicata ale gazelor naturale au scăzut brusc în ultimele luni, în parte din cauza vremii blânde și a creșterii nivelurilor de depozitare în Europa. Dar ele rămân volatile și există temeri legate de penuria de gaze naturale iarna viitoare.

Ashley Kelty, analist la Panmure Gordon, a declarat că impozitul pe câștiguri excepționale a fost inechitabil, deoarece “acțiunile din domeniul farmaceutic și tehnologic, care au beneficiat, de asemenea, masiv de pandemie, sunt supuse doar impozitului pe profit din Marea Britanie de 19%, în ciuda profiturilor supranormale pe care le-au realizat”.

Dar Tessa Khan, director al grupului de campanie de mediu Uplift, a declarat: “Este revoltător faptul că lobby-ul petrolului și gazelor se plânge de o rată de impozitare care este aproximativ media globală, atunci când fac profituri extraordinare și companii precum Shell plătesc mai mult acționarilor decât aleg să investească în petrol și gaze”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online