Cât costă un loc în barcă pentru traversarea Dunării?

95

Traficul de migranți continuă să fie un fenomen greu de stăvilit. Oameni săraci, izgoniți de războaie sau de imposibilitatea de a-și crori un viitor în țara lor, preferă să le umple conturile infractorilor și să își pună viețile în pericol, în speranța că vor ajunge în vestul Europei.

Astfel, un raport obținut de Ziare.com, de la Poliția de Frontieră arată că, în primele 11 luni ale anului 2021, aproximativ 14.600 cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal granițele României.

Concret, 8.640 dintre ei au fost prinși încercând să intre în ţară, iar alți 5.960 când încercau să părăsească ilegal teritoriul românesc.

În precizările lor, ”Mare parte dintre ei au acţionat organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi”, a precizat Poliția de Frontieră.

Sute de călăuze capturate la graniță

În prezent, rețelele de trafic de persoane sunt bine organizate, iar cei care sunt ”expuși” și cad deseori în mâinile autorităților sunt chiar persoanele care ”duc greul” în tot acest mecanism. Este vorba despre cei care racolează migranți, îi transportă către locurile intermediare sau către țările de destinație și cei care intermediază afacerile ilegale.

Astfel, ”Anul acesta au fost depistate 687 persoane, implicate în traficul de migranţi – călăuze, transportatori, facilitatori”, arată Poliția de Frontieră.

Cât se câștigă din traficul de migranți

 

În contextul trafico-financiar, ”Dacă ne referim la modalitatea de acţiune a acestora, peste 60% (8.796) dintre migranți au fost depistați acționând ilegal la frontiera verde, fie pe sensul de intrare în ţară, fie pe cel de ieşire, ceilalţi încercând să treacă frontiera ascunși în mijloace de transport (4.723) sau utilizând documente false.

În ultima perioada de timp, la graniţa cu Serbia s-au înregistrat mai multe cazuri în care migranţii au încercat să intre ilegal în ţara noastră traversând fluviul Dunărea cu ajutorul unor ambarcaţiuni, fiind depistaţi 512 cetăţeni străini.

Pentru o traversare ilegală a Dunării, migranții pot plăti sume de la 1.500 și 2.000 de euro de persoană, iar într-o astfel de barcă de obicei vin la malul românesc aproximativ 10 persoane, uneori mai mulți. Astfel, un singur transport ilegal de migranți valorează aproximativ 20.000 de euro.

Din cazuistica înregistrată, în 11 luni ale anului 2021, s-a constatat că cele mai multe evenimente s-au înregistrat la graniţa cu Serbia (aproximativ 7.390 persoane), unde persoanele depistate acţionau pe sensul de intrare în România, precum şi la graniţa cu Ungaria (peste 5.900 de persoane depistate) unde cetăţenii străini, cea mai mare parte solicitanţi de azil în ţara noastră, încercau să ajungă ilegal in state din vestul Europei”, se mai arată în raportul Poliției de Frontieră.

De unde vin migranții care trec prin România și cât plătesc să ajungă în vestul Europei

În general, naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi provin din următoarele ţări: Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Turcia, Pakistan, India, Maroc, Algeria şi Tunisia, se arată în raportul autorităților române.

În vara anului trecut, publicația spaniolă El Confidenţial dezvăluia că forțele de securitate au reușit să destructureze o grupare internațională ce se ocupa cu traficul de migranți și care opera pe ruta Turcia- Grecia- Bulgaria / Serbia- România- Ungaria- Austria- Germania. Banda avea oameni de legătură în toate statele de pe traseu și era formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, care profitau de disperarea celor care visau la o viață mai bună.

Ca să ajungă în Germania, prin România, traficul era uriaş, ajunge în jur de cinci mii de euro per migrant. Pentru această sumă, membrii grupării asigurau trecerea clandestină din Bulgaria sau Serbia în România, unde îi ascundea în timp ce le pregătea trecerea în Ungaria, pentru a continua spre destinația finală.

Traficul de migranți, atent monitorizat de autoritățile europene

În ansamblu, cu toate că în 11 luni ale anului 2021 s-au înregistrat mai multe cazuri de trecere ilegală a frontierei faţă de perioada similară a anului 2020, indicatorii de migrație ilegală la nivel național se înscriu pe aceeași dinamică ca în anii anteriori, iar situaţia este în continuare atent monitorizată, mai arată IGPF.

Din acţiunile Poliţiei de Frontieră, ”Atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, sunt menţinute, progresiv, măsurile dispuse pentru creşterea capacităţii operative în zona de competenţă, la graniţa de sud si sud-vest, în funcţie de dinamica situaţiei înregistrate.

La nivel instituţional, se continuă acțiunile în sistem integrat, precum și măsurile ce au vizat întărirea dispozitivelor de control, în mod special de la frontiera cu Serbia.

În acest sens, s-a avut în vedere creșterea numărului de echipaje care desfăşoară activități de supraveghere la graniţă, asigurarea echipamentelor de supraveghere necesare, precum și cooperarea eficientă cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin executarea de misiuni aeriene cu mijloace aparținând Inspectoratului General de Aviație, astfel încât fenomenul să fie gestionat corespunzător.

Mai mult, de la începutul anului, la graniţa Serbia, în zona de responsabilitate a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, se derulează o operațiune comună Frontex.

Scopul operaţiunii este să pună în aplicare în mod coordonat activitățile operaționale derulate la frontierele terestre externe ale UE pentru a controla fluxurile de imigrație ilegală către teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a combate criminalitatea transfrontalieră și pentru a consolida cooperarea europeană”, mai transmite Poliția de Frontieră.

Sute de milioane de euro pentru introducerea ilegală a peste 1.100 de migranți în UE prin Albania și Grecia

 

În cadrul unei investigație a Europol care a implicat Poliția Penală Albaneză, Poliția Elenă și Corpul Financiar Italian și susținută de Europol și Eurojust, a dus la destructurarea unui mare grup de crimă organizată implicat în contrabanda de migranți. Operațiunea s-a desfășurat sub conducerea autorităților judiciare albaneze, grecești și italiene.

Astfel, pe 19 ianuarie au fost făcute 28 de percheziții (15 în Albania, 2 în Grecia și 11 în Italia) în urma cărora s-au făcut 29 de arestări (18 în Albania, 1 în Grecia și 10 în Italia), transmite Europol.

Autoritățile cred că suspecții, în principal de origine irakiană și siriană, fac parte dintr-o rețea criminală de aproximativ 80 de membri care ar fi răspunzătoare pentru cel puțin 30 de operațiuni de trafic. Grupul criminal a desfășurat activități de contrabandă de migranți din Turcia către coasta Salento a Italiei, prin Albania și Grecia, apoi către alte țări ale UE. Ancheta a început cu depistarea unei operațiuni de contrabandă în desfășurare, care a avut ca rezultat salvarea cu succes a migranților transportați și arestarea a opt traficanți de nivel inferior.

Rețelele criminale au folosit în primul rând rute maritime pentru transferul migranților din Turcia, pe drumul din estul Mediteranei, către destinațiile lor finale din UE. Transferurile maritime au fost efectuate cu ajutorul unor nave de agrement, în principal iahturi, achiziționate sau închiriate de rețeaua criminală și comandate de marinari începători recrutați în mod intenționat de rețea. Suspecții au folosit servicii informale de transfer de bani, cum ar fi sistemul hawala, pentru a primi plăți de la migranți, cu profiturile ilegale estimate la câteva sute de milioane de euro.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online