Fluxul de pasageri pe aeroporturile din România a fost în creştere în 2022

234

În anul 2022, pe aeroporturile din România au tranzitat un număr 21 de milioane de pasageri, în creştere cu 87,5% față de anul trecut.

Astfel, fluxul total de călători pe toate aeroporturile din ţară se cifrează, în scară ascendentă, la 21 de milioane de pasageri în anul 2022, în creştere cu 87,5% faţă de anul 2021 şi aproape triplu faţă de anul 2020, au arătat datele de la Asociaţia Aeroporturilor din România (AAR), conform Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Există potenţial foar­te mare şi estimăm că anul viitor vom depăşi 24 de milioane de pasa­geri

În contextul comparativ, anul de referinţă 2019, care a fost cel mai bun an din turism, atunci aeroporturile erau tranzitate de 23 de milioane de pasageri. În anul 2022, Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, cel mai mare din ţară, a avut 12,5 mil. pasageri anul 2022, urmat fiind de aeroporturile din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Suceava.

Astfel, „Pentru aviaţia civilă ultimii ani au fost foarte dificili, dar iată că am reuşit să recuperăm peste cifrele previzio­nate. A fost o revenire puternică, mai ales în lunile de vară, când pe unele aeroporturi din România au fost înre­gistrate valori de trafic mai mari decât cele din anul 2019. Există potenţial foar­te mare şi estimăm că anul viitor vom depăşi 24 de milioane de pasa­geri, iar dacă vorbim de estimări pe termen lung, ne aşteptăm ca în anul 2040 aeroporturile din România să înregistreze aproape 50 de milioane de pasageri.”, a afirmat David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroportu­rilor din România.

Nicolae Ciucă a vizitat lucrările de extindere ale Aeroportului Internaţional Iaşi

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a vizitat, marţi, 3o ianuarie, lucrările de extindere ale Aeroportului Internaţional Iaşi. Ciucă a afirmat că la nivelul Guvernului României a fost asigurată această finanţare pentru că proiectul în valoare totală de 80 de milioane de euro să fie finalizat până la sfârşitul anului curent.

În afirmaţiile sale, „O infrastructură modernă, adaptată cerinţelor economice şi sociale, este determinantă pentru dezvoltarea oricărei regiuni. Am vizitat lucrările de extindere şi modernizare ale Aeroportului Internaţional Iaşi, proiect susţinut de echipa guvernamentală, şi mă bucur să constat că progresele se văd de la o lună la alta. Construcţia noului terminal, T4, creşterea numărului locurilor de parcare la aproape 500 şi realizarea a încă trei porţi de îmbarcare vor creşte numărul de pasageri la 3,3 milioane, ceea ce înseamnă dublarea activităţii aeroportului şi facilităţi suplimentare de cargo.”, a declarat premierul pe pagina sa de Facebook.

În contextul financar, Nicolae Ciucă a precizat că, „la nivelul Guvernului, s-a asigurat finanţarea complementară celei europene, obţinută în luna mai 2022, pentru ca acest proiect în valoare totală de 80 de milioane de euro să fie finalizat până la sfârşitul acestui an”.

Aşadar, „Conectarea directă şi mai facilă a municipiului Iaşi cu restul ţării şi cu Europa va atrage investiţii pentru întreaga regiune, va contribui la crearea mai multor locuri de muncă şi va oferi oportunităţi suplimentare de mobilitate pentru cetăţeni. Împreună cu administraţia locală, am integrat acest proiect în planul nostru mai amplu de dezvoltare a infrastructurii din regiune”, a declarat prim-ministrul.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online