Cum să faci economie la gaze fără investiții

96

Există multe lucruri simple pe care le poți face pentru a face economie la gaze în casă fără să faci investiții majore. În acest articol, vom explora câteva dintre aceste sfaturi simple și eficiente, care te pot ajuta să economisești gaze și să reduci facturile la energie, fără să cheltuiești foarte mulți bani.

Gazele naturale sunt unul dintre cele mai importante resurse energetice utilizate pentru încălzirea casei și gătitul alimentelor. Însă, odată cu creșterea prețurilor și a facturilor la energie, devine din ce în ce mai important să facem economie la gaze în casă și să reducem consumul de energie. Însă, economisirea la gaze nu implică întotdeauna investiții mari în echipamente sau reparații costisitoare.

Indiferent dacă locuiești într-un apartament sau într-o casă, există multe modalități prin care poți reduce consumul de gaze și poți economisi bani. De la reguli simple, cum ar fi închiderea robinetului la gaze și reducerea timpului petrecut în duș, până la măsuri mai complexe, cum ar fi instalarea de izolație termică sau înlocuirea ferestrelor și ușilor vechi, există multe modalități prin care poți face economie la gaze și poți reduce consumul de energie.

În plus, mulți dintre acești pași simpli pentru economisirea gazelor pot fi adoptați fără costuri mari sau deloc. Prin urmare, încercarea de a economisi gaze în casă nu numai că te va ajuta să reduci facturile la energie, dar poate fi și un pas important în direcția unui stil de viață mai durabil și responsabil.

economie la gaze

Dacă vrei să faci economie la gaze fără să faci investiții, iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

 1. Închide robinetul la gaze: Închide robinetul la gaze atunci când nu folosești aragazul sau soba. În acest fel, vei putea economisi gaze și bani.
 2. Folosește oala sub presiune: Oala sub presiune este un instrument excelent pentru gătitul alimentelor într-un timp mai scurt și cu mai puțină energie. Poți face economie la gaze și timp prin folosirea unei oale sub presiune.
 3. Pune capac pe oalele și tigăile de gătit: Dacă pui capac pe oalele și tigăile de gătit, vei reduce timpul de gătire și vei economisi gaze.
 4. Închide ușile și ferestrele: Asigură-te că ușile și ferestrele sunt închise atunci când încălzești casa cu gaze. În acest fel, vei putea menține căldura în interior și vei economisi gaze.
 5. Folosește pături și haine groase: Îmbracă-te în haine groase și acoperă-te cu pături în timpul serilor reci pentru a reduce nevoia de încălzire și pentru a face economie la gaze.
 6. Gătește mai multe porții și congelează-le: Gătește mai multe porții de mâncare și congelează-le pentru a le utiliza mai târziu. Astfel, vei putea economisi gaze și timpul de gătit.
 7. Folosește lumina naturală: În timpul zilei, deschide draperiile și jaluzelele pentru a permite luminii naturale să intre în casă. Astfel, vei putea economisi gaze și facturi de energie electrică.
 8. Închide aparatele atunci când nu le folosești: Asigură-te că toate aparatele sunt închise atunci când nu le folosești, inclusiv aragazul, cuptorul cu microunde și televizorul. Acestea pot consuma energie chiar și atunci când sunt în stand-by.
 9. Folosește încălzirea centralizată a blocului: Dacă locuiești într-un bloc cu încălzire centralizată, utilizează-o în loc să utilizezi propriul sistem de încălzire, dacă este posibil. Încălzirea centralizată este adesea mai eficientă și te poate ajuta sa faci economie la gaze.
 10. Curăță periodic aragazul și soba: Curăță aragazul și soba periodic pentru a asigura o funcționare optimă și face economie la economisi gaze. De asemenea, asigură-te că aragazul și soba sunt utilizate corespunzător, pentru a evita pierderile de gaze.
 11. Folosește cuptorul eficient: Cuptorul este unul dintre cele mai mari consumatoare de gaze. Pentru a economisi gaze, încearcă să folosești cuptorul eficient, cu funcția de ventilație și termostat.
 12. Încălzește doar camerele în care petreci timpul: Nu are rost să încălzești întreaga casă dacă petreci majoritatea timpului într-o anumită cameră. Încălzește doar camerele în care petreci timpul și vei face economie la gaze.
 1. Redu timpul de duș: Un duș mai scurt poate economisi gaze și apă. Încearcă să reduci timpul petrecut în duș și să închizi apa atunci când aplici săpun sau șampon.
 2. Utilizează un termostat programabil: Un termostat programabil poate fi o investiție utilă pe termen lung, dar poate fi, de asemenea, un mod eficient de a economisi gaze. Poți programa termostatul să reducă temperatura în timpul zilei când nu ești acasă și să o mărească înainte să ajungi acasă.
 3. Gătește mai multe alimente la grătar sau în tigaie: Gătitul la grătar sau în tigaie poate fi mai eficient decât gătitul în cuptor sau pe aragaz. Încearcă să gătești mai multe alimente la grătar sau în tigaie pentru a face economie la gaze.
 4. Verifică etanșeitatea conductelor de gaze: Verifică regulat etanșeitatea conductelor de gaze și repară-le dacă este necesar. Pierderile de gaze pot fi periculoase și pot duce la facturi mari.
 5. Înlocuiește becurile cu leduri: Înlocuirea becurilor vechi cu leduri poate reduce consumul de energie electrică și, în consecință, poate economisi gaze și bani pe termen lung.
 6. Redu consumul de apă caldă: Consumul de apă caldă poate fi, de asemenea, un consumator mare de gaze. Încearcă să reduci consumul de apă caldă prin instalarea de dușuri economice și reparația rapidă a robinetelor care picură.

Acestea sunt alte câteva sfaturi simple pe care le poți urma pentru a face economie la gaze în casă fără să faci investiții majore. În general, este important să fii conștient de modul în care utilizezi energia în casă și să încerci să o utilizezi într-un mod cât mai eficient.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online