AIE avertizează că războiul energetic al Europei cu Rusia nu s-a încheiat

374

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie a avertizat că Europa nu a câștigat încă războiul energetic cu Rusia, în ciuda unei scăderi mari a prețurilor la gaze, îndemnând guvernele să rămână concentrate pe conservarea și creșterea aprovizionării.

Fatih Birol a declarat că, în timp ce UE a evitat în mare măsură o criză energetică completă după ce Rusia a armat aprovizionarea cu gaze, care a stârnit cândva temeri de penurii și pene de curent generalizate, iarna viitoare s-ar putea dovedi o provocare mai mare dacă continentul a suferit o vreme mai rece.

“Rusia a jucat cartea energiei și nu a câștigat … dar ar fi prea puternic să spunem că Europa a câștigat deja bătălia energetică”, a declarat Birol pentru Financial Times.

“Cred că Europa a făcut o treabă bună, (strategia sa) a fost un mare succes. Dar a fi prea încrezător pentru iarna viitoare este riscant și este timpul să continuăm și să intensificăm eforturile pentru 2023.”

Prețurile europene la gazele naturale au scăzut cu până la 85% de când au atins un vârf de peste 300 de euro pe megawatt/oră în luna august, deoarece eforturile de a procura surse alternative, conservarea stocurilor existente și vremea mai caldă au lăsat gaze ample în depozite, în timp ce se apropie sfârșitul iernii.

Acest lucru a determinat unele figuri din industrie să declare că Moscova a pierdut deja războiul energetic pe care l-a declanșat pentru a încerca să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina, pe măsură ce se apropie prima aniversare a invaziei complete a Rusiei, la 24 februarie.

Birol a declarat că, în timp ce Europa a “mutat munții” pentru a se asigura că poate înlocui energia rusă și a redus veniturile Moscovei cu sancțiuni petroliere de represalii, nu își poate permite să piardă concentrarea asupra conservării sau dezvoltării surselor de energie regenerabilă.

“Unele dintre realizările făcute în ceea ce privește energia curată și reducerea veniturilor Rusiei sunt bune, dar nu este o soluție permanentă. Am avut ajutorul vremii blânde. Am câștigat ceva timp, ceea ce este vital, dar mai sunt multe de făcut.”

Birol a avertizat că Rusia ar putea reduce restul de 20% din livrările de gaze de dinainte de război pe care încă le mai trimite în Europa prin conducte prin Ucraina și Turcia, în timp ce concurența pentru livrările de gaze naturale lichefiate pe mare este posibil să crească pe măsură ce economia Chinei continuă să se redeschidă.

Acest lucru ar face ca reumplerea instalațiilor de stocare europene în lunile de vară să fie mai dificilă și ar testa capacitatea continentului de a evita penuria în cazul în care iarna viitoare se va dovedi deosebit de rece.

El a avertizat în noiembrie că o iarnă rece ar putea face ca Europa să se străduiască să își reumple depozitele de gaz chiar și la 65 % din capacitate până în octombrie 2023. Dar, începând de luni, nivelurile de depozitare a gazelor din Europa erau deja la 64% din capacitate, mult mai mare decât de obicei pentru această perioadă a anului.

În ciuda faptului că unele țări europene și-au sporit utilizarea cărbunelui extrem de poluant pentru generarea de energie – pentru a conserva gazul pentru încălzire și industrie – emisiile UE au scăzut cu 2,5% în 2022 din cauza utilizării reduse a gazului și a începutului cald al iernii, a declarat șeful AIE.

Birol a făcut presiuni pentru o transformare pe termen mai lung, care nu numai că adaugă surse de energie regenerabilă, ci și asigură că o proporție mai mare de turbine eoliene sau baterii este fabricată în Europa. El s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de două ori în ultima săptămână, susținând că UE trebuie să se asigure că nu va mai deveni niciodată prea dependentă de o singură țară pentru aprovizionarea cu energie – sau pentru lanțurile de aprovizionare – din nou.

“Intrăm într-o nouă eră industrială a producției de tehnologii energetice curate”, a spus el. “Cele două puteri (în domeniul producției de energie curată) sunt China și SUA – să te bazezi pe o singură țară este întotdeauna o idee proastă. Așa că, dacă vrem diversificare, Europa este un candidat bun”.

Prețurile europene la gaz erau încă de două-trei ori mai mari decât înainte de întreruperea furnizării de către Rusia, lăsând industria europeană în dezavantaj. “Economia europeană este încă în picioare – nu a văzut o recesiune economică majoră, chiar dacă au primit cu siguranță o lovitură mare”, a spus Birol.

“Dar prețurile sunt încă de șapte ori mai mari decât în SUA; prețurile la electricitate sunt de trei ori mai mari decât în China”, a adăugat el. “Soluția de durată pentru securitatea energetică ar trebui să se bazeze pe energia curată”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online