Amazon concediază încă 9.000 de angajați în cadrul unei campanii de eficientizare

73

Amazon concediază încă 9.000 de lucrători, adăugându-se la concedierile 18.000 anunțate în ianuarie, în condițiile în care scăderea cheltuielilor de consum forțează gigantul de comerț electronic și cloud computing să se restrângă.

Majoritatea noilor reduceri vor veni la unitatea de cloud computing a companiei, Amazon Web Services, la platforma de streaming de jocuri video Twitch, precum și la departamentele de resurse umane și publicitate.

Compania are peste 1,5 milioane de angajați în întreaga lume, în principal lucrători din depozite și de la birouri. Reducerile recente de locuri de muncă de la Amazon au vizat roluri corporative mai bine plătite, într-un efort de remodelare a operațiunilor sale de back-office.

“Având în vedere economia incertă în care locuim și incertitudinea care există în viitorul apropiat, am ales să fim mai raționalizați în ceea ce privește costurile și efectivele noastre”, a declarat luni directorul executiv Andy Jassy.

Mișcarea vine după ce compania cu sediul în Seattle a pus în pauză construcția unui nou sediu în Virginia, s-a retras de la lansarea de noi magazine fizice de produse alimentare și a închis depozite în Marea Britanie în ultimele luni.

La fel ca alte grupuri tehnologice, Amazon a făcut numeroase angajări în ultimii ani pentru a face față cererii mai puternice pentru serviciile sale de la clienții blocați în timpul vârfului pandemiei. Această expansiune “a avut sens având în vedere ceea ce se întâmpla în afacerile noastre și în economie în ansamblu”, a declarat Jassy.

Ratele mai mari ale dobânzilor și o scădere a puterii de cumpărare a consumatorilor au forțat companiile din domeniul tehnologiei să reducă cheltuielile, cu aproape 140.000 de disponibilizări de către grupurile din domeniul tehnologiei în 2023, comparativ cu 161.000 în întregul an 2022, potrivit Layoffs.fyi, un site care urmărește disponibilizările din acest sector.

Investitorii au recompensat grupurile de tehnologie pentru reducerea locurilor de muncă, prețul acțiunilor Meta, Alphabet, Amazon și Microsoft crescând de la începutul anului 2023.

Dar aceste măsuri de eficiență au avut un preț. Acele patru mari grupuri tehnologice au dezvăluit că au suportat colectiv peste 10 miliarde de dolari în taxe legate de concedierile în masă și de alte măsuri de reducere a costurilor.

Amazon a început să își reducă numărul de angajați în noiembrie, începând cu un program de “concedieri voluntare”. În ianuarie, a anunțat că va elimina 18.000 de locuri de muncă. Prețul acțiunilor sale a crescut cu 14% în acest an, ducând evaluarea companiei la peste 1 miliard de dolari. Luni, acțiunile Amazon au scăzut cu 1,5% în tranzacțiile de dimineață.

Jassy a declarat că reducerile au fost anunțate în etape, pe măsură ce echipele au finalizat analizele interne, adăugând că deciziile finale vor fi luate până la jumătatea lunii aprilie.

Amazon a cheltuit 640 de milioane de dolari pentru concedieri în al patrulea trimestru din 2022, precum și alte 720 de milioane de dolari pentru abandonarea proiectelor imobiliare.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online