Beneficiarii de fonduri, din Legea americană a cipurilor au interdicție de a se extinde în China timp de 10 ani

157

Producătorii de cipuri din SUA trebuie să fie de acord să nu-și extindă capacitatea în China timp de un deceniu dacă vor primi bani dintr-un fond federal de 39 miliarde de dolari destinat să construiască o industrie națională de vârf a semiconductorilor, conform noilor reguli ale Departamentului de Comerț.

Marți, departamentul a cerut marți cereri pentru fonduri din legea Chips Act aprobată de Congres anul trecut, în timp ce a lansat un program de politică industrială de referință conceput pentru a contracara China.

La anunțarea acestei măsuri, secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, a subliniat că departamentul va pune în aplicare măsuri de protecție pentru a se asigura că programul nu va fi abuzat.

“Beneficiarii vor fi obligați să încheie un acord care să le limiteze capacitatea de a-și extinde capacitatea de producție de semiconductori în țările străine care prezintă motive de îngrijorare pentru o perioadă de 10 ani după ce au primit banii”, a declarat Raimondo, care nu a menționat numele Chinei.

Ea a adăugat că societățile care au primit finanțare nu trebuie, de asemenea, “să se angajeze cu bună știință în niciun efort comun de cercetare sau de acordare de licențe tehnologice cu o entitate străină îngrijorătoare care implică tehnologii sau produse sensibile”.

Congresul a adoptat Chips Act în efortul de a crea o industrie capabilă să producă în masă semiconductoare de vârf, care în prezent sunt fabricate în mare parte în Taiwan. Pe lângă măsurile de ajutorare a companiilor americane, departamentul de comerț a luat măsuri pentru a încetini industria chineză de fabricare a cipurilor, inclusiv impunerea unor reglementări radicale de control al exporturilor în octombrie anul trecut, care vor îngreuna obținerea de cipuri avansate de către Beijing.

“Scopul nostru este să ne asigurăm că Statele Unite … este singura țară din lume în care fiecare companie capabilă să producă cipuri de ultimă generație va face acest lucru în Statele Unite la scară largă”, a declarat Raimondo.

Un oficial al Departamentului de Comerț a declarat că societățile care au primit mai mult de 150 de milioane de dolari vor trebui să returneze o parte din bani guvernului atunci când vor obține randamente care depășesc proiecțiile inițiale cu un prag convenit.

Oficialul a spus că cele 39 de miliarde de dolari ar putea fi potențial mobilizate pentru a oferi alte 75 de miliarde de dolari în fonduri susținute de guvernul federal. “Cheltuielile totale posibile ale programului … ar putea fi mult peste 100 de miliarde de dolari”.

 

Raimondo a declarat că societățile ar trebui să fie de acord cu alte restricții, inclusiv cu interdicția de a folosi banii pentru răscumpărarea de acțiuni sau plata dividendelor.

“De asemenea, vreau să fie clar că niciun dolar din jetoane nu poate fi cheltuit pentru răscumpărări de acțiuni”, a spus Raimondo. “Este vorba de a investi în securitatea noastră națională, nu de a permite acestor companii să folosească banii noștri pentru a-și spori profiturile”.

Raimondo a adăugat că firmele care solicită mai mult de 150 de milioane de dolari vor trebui, de asemenea, să prezinte în avans modul în care vor oferi servicii de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile pentru lucrători – o mișcare care reflectă îngrijorarea că SUA nu are suficienți lucrători calificați pentru a asigura îndeplinirea obiectivului Legii cipurilor.

“Aceasta este o problemă de matematică. Avem nevoie de mai mulți oameni în forța de muncă. În momentul de față nu avem servicii de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile, care este cel mai important factor care îi ține pe oameni, în special pe femei, în afara forței de muncă”, a declarat Raimondo.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online