Boom-ul opțiunilor “zero day” atrage atenția autorităților de reglementare

28

Autoritatea de reglementare a instrumentelor derivate din SUA examinează impactul pe piețe al contractelor de opțiuni cu dată extrem de scurtă, după ce analiștii au avertizat că această tendință în plină expansiune ar putea contribui la fluctuațiile nebănuite ale prețurilor acțiunilor.

Rostin Behnam, președintele Commodity Futures Trading Commission, a declarat miercuri că agenția evaluează riscurile potențiale sau problemele sistemice care ar putea apărea din așa-numitele strategii de tranzacționare de tip “zero-day”, care au crescut în popularitate de la începutul pandemiei de coronavirus.

Opțiunile zero-day se referă la contracte care expiră în aceeași zi în care sunt cumpărate și sunt legate în principal de indicele S&P 500. Aproximativ 45% din volumul de opțiuni S&P 500 într-o zi obișnuită provine de pe opțiuni de o zi, potrivit Bank of America.

Susținătorii spun că scadențele zilnice permit investitorilor să facă pariuri mai bine direcționate sau să își acopere riscul în jurul unor evenimente specifice, cum ar fi publicarea de date economice sau ședințele băncii centrale, dar analiștii au avertizat că numărul tot mai mare de contracte ar putea amplifica oscilațiile violente ale pieței. Contractele de opțiuni pe acțiuni din SUA sunt reglementate de către autoritatea de reglementare soră a CFTC, Securities and Exchange Commission.

Vorbind reporterilor la conferința anuală a Futures Industry Association din Boca Raton, Behnam a declarat: “Discutăm la nivel intern despre cine sunt participanții pe această piață, ce înseamnă potențial din punct de vedere al riscului, care sunt problemele sistemice evidente – dacă există – …Nu vreau să mă antepronunț, dar este în mod clar pe radarul nostru.”

El a adăugat că o mai mare transparență în ceea ce privește cine folosește opțiunile este “cheia unei piețe de succes”.

Flexibilitatea opțiunilor pe termen scurt a fost deosebit de populară în rândul investitorilor în timpul volatilității pieței din ultimul an, volumele de tranzacționare atingând în mod repetat noi recorduri.

Cu toate acestea, tendința a atras atenția autorităților de reglementare după o serie de rapoarte ale analiștilor de la JPMorgan care au comparat creșterea cu explozia din 2018 a piețelor de opțiuni, cunoscută sub numele de “Volmageddon”.

O acumulare de pariuri unidirecționale pe produse legate de indicatorul de volatilitate Vix s-a încheiat la începutul anului 2018 cu închiderea a două fonduri de investiții importante, după ce o scădere a piețelor bursiere a provocat o inversare bruscă a Vix.

În cel mai pesimist scenariu, banca a sugerat că costul de derulare a pariurilor de opțiuni cu zero zile ar putea transforma efectiv o scădere de 5 % a S&P 500 într-un declin de 25 % al pieței.

Marea majoritate a tranzacțiilor de tip zero-day se concentrează pe contractele legate și sunt oferite de Cboe Global Markets, cea mai mare bursă de opțiuni din lume. La un eveniment separat la conferința FIA de marți, șefa Cboe de produse derivate Arianne Adams a respins comparațiile cu Volmageddon sau cu tranzacționarea acțiunilor meme ale pandemiei timpurii.

Ea a spus că contractele S & P 500 ale bursei au fost tranzacționate de un spectru mai larg de investitori și s-au răspândit între ordinele de cumpărare și vânzare, ceea ce a redus riscul de a provoca mișcări bruște într-o singură direcție.

Ea a adăugat că multe tranzacții au fost închise înainte de a expira și a spus că mai mult de jumătate dintre investitori au folosit tranzacții complexe de răspândire care au inclus acoperiri încorporate.

Un director executiv de la un mare formator de piață care tranzacționează opțiuni S&P 500 a declarat că multe dintre îngrijorări se bazează pe o neînțelegere a modului în care acestea sunt tranzacționate și a spus că “în orice caz, volumul adăugat este doar mai multă lichiditate, ceea ce ar trebui (să facă piețele) mai puțin riscante”.

Traderul a declarat că a discutat subiectul cu autoritățile de reglementare și a considerat că acestea “sunt destul de la curent cu povestea și caută să înțeleagă (problema), nu doar să reacționeze în genunchi”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online