Eşecul spațial al Japoniei și febra pieței de inteligență artificială

135

 

Elon Musk este cel mai bine cunoscut pentru co-fondarea Tesla – dar afacerea sa SpaceX este o poveste extraordinară de sine stătătoare. Compania în vârstă de 21 de ani a lansat o medie de o rachetă la fiecare șase zile anul trecut, aproape dublu față de rata sa pentru 2021.

În opinia lui Akito, cu câțiva ani în urmă, o sursă mi-a povestit cum o mare companie japoneză care desfășura un satelit folosind SpaceX i-a cerut lui Musk să participe la lansare. Personalul antreprenorului a refuzat oferta în numele lui Musk, deoarece, pentru el, astfel de evenimente erau deja de rutină, a explicat contactul meu.

Mi-am amintit această conversație în timp ce urmăream marți transmisiunea în direct a Agenției de Explorare Aerospațială din Japonia (Jaxa) din frumoasa insulă Tanegashima din sudul Japoniei. Agenția era pregătită să lanseze racheta H3 produsă la nivel național – și să facă un pas uriaș pentru a face din Japonia un jucător serios pe piața spațială comercială.

După numărătoarea inversă, racheta de 63 de metri părea să decoleze fără probleme. Dar în câteva minute a devenit clar că ceva nu era în regulă. La scurt timp a venit anunțul că aprinderea celei de-a doua trepte a eșuat – iar Jaxa a ordonat autodistrugerea rachetei de 1,5 miliarde de dolari și a încărcăturii sale de satelit.

Eșecul rachetei japoneze

Misiunea avortată a rachetei H3 este o lovitură grea pentru ambițiile spațiale ale Japoniei, scrie Mitsuru Obe, corespondentul șef al Nikkei Asia pentru știri economice.

H3 ar fi trebuit să joace un rol vital pentru a ajuta țara să-și atingă obiectivul de a-și dubla numărul de sateliți de colectare a informațiilor. Se aștepta ca H3 să fie predat către Mitsubishi Heavy Industries, contractorul principal al rachetei, ca o afacere privată, existând deja acorduri pentru lansarea de sateliți pentru compania britanică Inmarsat.

H3 a fost prezentată ca fiind un succesor mai puternic, mai ieftin și mai sigur al rachetei H2A, care urmează să fie retrasă până la sfârșitul lunii martie 2025. Noua navă ar fi trebuit să prezinte probele de fabricație ale Japoniei, dar eșecul de marți a subliniat faptul că industria spațială a națiunii mai are încă un drum de parcurs pentru a ajunge din urmă navele spațiale ale lui Musk.

Problema Chinei pentru Arm

Cea mai mare companie de tehnologie din Marea Britanie, Arm, ar fi putut crede că problemele sale din China sunt o relicvă a trecutului, odată cu înlăturarea, anul trecut, a lui Allen Wu, CEO-ul renegat care a preluat personal controlul unității sale din China.

Dar acum, proiectantul de cipuri din Marea Britanie și proprietarul său, grupul de investiții japonez SoftBank, au o nouă dificultate. Planul Arm de a se debarasa de societatea sa mixtă cu probleme din această țară nu a fost bine primit de oficialii chinezi, scriu Ryan McMorrow, Qianer Liu, Kana Inagaki și Anna Gross de la Financial Times.

Timp de mai bine de opt luni, oficialii au refuzat să proceseze documentele care confirmă transferul Arm China către o nouă entitate SoftBank Vision Fund, parte a unei restructurări corporative pentru a separa Arm de problemele sale din China. În mod normal, astfel de documente nu durează mai mult de 10 zile pentru a fi finalizate.

“China nu dorește să piardă Arm în această conjunctură”, a declarat un oficial chinez implicat în proces, adăugând: “Războiul cipurilor dintre SUA și China continuă să se intensifice, iar Arm este un aliat indispensabil pentru industria cipurilor din China.”

Întârzierea complică planul SoftBank de a lista Arm și de a strânge capitalul atât de necesar. În timp ce ambele grupuri au acționat ca și cum transferul ar fi fost finalizat timp de luni de zile și continuă să afirme public acest lucru, investitorii ar putea să nu fie la fel de dispuși să închidă ochii la restructurarea nerezolvată.

Așadar, în timp ce Arm merge mai departe cu IPO-ul său de la New York, rămâne încă neclar ce entități vor constitui compania.

Frenezia inteligenței artificiale generative Evaluarea totală a principalelor companii de inteligență artificială generativă

Febra tehnologiei chatbot de la lansarea ChatGPT al OpenAI, susținut de Microsoft, la sfârșitul anului trecut, a declanșat o frenezie a investițiilor. Finanțarea principalelor companii de inteligență artificială generativă a totalizat 2,1 miliarde de dolari în 2022, de zece ori mai mult decât în 2020, scriu Kentaro Takeda, Akira Oikawa și Yukiko Une de la Nikkei.

În ciuda vânturilor potrivnice cu care se confruntă în general investițiile în start-up-uri, valoarea de întreprindere a celor aproximativ 100 de companii majore de inteligență artificială generativă a totalizat 48 miliarde de dolari în ianuarie – o creștere de șase ori de la sfârșitul anului 2020. OpenAI singur este evaluat la o valoare estimată la 29 miliarde de dolari, în timp ce start-up-ul american Jasper AI și alte patru companii au obținut, de asemenea, statutul de unicorn – evaluări de 1 miliard de dolari sau mai mult.

IA a generat cantități masive de text, imagini și alte tipuri de conținut. Companiile nou înființate trebuie acum să demonstreze că pot produce banii necesari pentru a se potrivi cu producția – și cu investițiile financiare enorme pe care le-au devorat.

 Legăturile cu giganții din domeniul tehnologiei

Grab a făcut cea mai recentă mișcare în încercarea sa de a genera veniturile suplimentare de care are nevoie pentru a obține profit: asocierea cu giganții din domeniul tehnologiei Amazon din SUA și Tencent Holdings din China.

Superaplicația cu sediul în Singapore a lansat un serviciu comun cu WeChat, aplicația de mesagerie multifuncțională de la Tencent, scrie Takashi Nakano de la Nikkei. Utilizatorii pot acum să solicite o cursă apăsând pictograma Grab încorporată în aplicația WeChat. Prin integrarea cu WeChat, Grab speră să atragă mai mulți clienți, scutindu-i de timpul necesar pentru a descărca o aplicație separată.

Grab a început, de asemenea, să furnizeze date despre hărți clienților Amazon Web Services, divizia de cloud computing a companiei americane de tehnologie. Clienții AWS pot adapta datele din opt țări din Asia de Sud-Est pentru a se potrivi cu afacerile lor, generând venituri pentru Grab pe baza utilizării.

În timp ce Grab a suferit pierderi trimestriale timp de mai mulți ani, acționarii companiei listate la Nasdaq au format în ultima vreme o presiune mai mare pentru ca aceasta să își îmbunătățească finanțele. Luna trecută, Grab a declarat că urmărește să aducă ebitda ajustat (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) pe profit în al patrulea trimestru din 2023. Compania a indicat, de asemenea, că va continua să reducă costurile acolo unde este posibil – un alt semn al presiunii investitorilor pentru mai mult.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online