Fermierii români cer despăgubiri pentru produsele nevândute din cauza “concesiilor” acordate fermierilor ucraineni

30

 

Fermierii români au fost solidari cu fermierii ucraineni și au înțeles că este important ca, în aceste momente dificile, să contribuie la evitarea extinderii problemelor generate de conflictul din Ucraina, însă concesiile au afectat direct activitatea și stabilitatea financiară a fermierilor români, se arată într-o scrisoare deschisă a organizațiilor de fermieri.

“În calitate de țară care are graniță comună cu Ucraina, România a oferit sprijin necondiționat refugiaților ucraineni și a contribuit fără rezerve la facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina către celelalte state membre ale Uniunii Europene și către destinații terțe. Fermierii români au dat dovadă de deplină solidaritate în relația cu fermierii ucraineni și au înțeles că este important ca, în aceste vremuri dificile, să contribuie la evitarea extinderii problemelor generate de conflict ca o criză alimentară în țările lumii a treia. Adoptarea de către Consiliul European a unui regulament care a permis liberalizarea temporară a comerțului, precum și alte concesii comerciale în ceea ce privește anumite produse ucrainene, a generat, pe lângă efectele dorite, și consecințe colaterale negative, care au afectat în mod direct activitatea și stabilitatea financiară a fermierilor români, generând pierderi financiare asupra acestora, TVA și impozit perceput pe diferențele negative și suportând costurile generate de aceste situații. (…) Am subliniat, în repetate rânduri, problemele generate de intermediarii care amestecă produse din Ucraina și produse din România și nu specifică originea corectă a acestora; acest lucru afectează imaginea României pe piețele internaționale și va avea un efect pe termen lung asupra prețurilor produselor românești. Neregulile și abaterile de la standardele de calitate zădărnicesc eforturile, deloc puține, ale fermierilor europeni de a fi furnizori de alimente curate”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Federația Națională Pro Agro, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) și Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Potrivit scrisorii, fără acordarea unui ajutor financiar de cel puțin 100 de euro/tonă de produs pentru mărfurile agricole aflate în prezent la sol în depozitele/silozurile fermierilor, se poate discuta despre falimentul fermierilor români în anul 2023.

“Este o concurență neloială față de România, față de noi, față de fermieri și cooperative: din moment ce nu avem voie să cultivăm plante rezultate din tehnici moderne de selecție, cum putem importa produse agroalimentare modificate genetic fără trasabilitatea necesară și obligatorie? Nu există echitate și solidaritate între statele membre UE pentru a rezolva această problemă specifică crizei. Considerăm că fără un ajutor financiar de cel puțin 100 euro/tonă de produs pentru mărfurile agricole aflate în prezent la sol în depozitele/silozurile fermierilor, vom discuta de falimentul fermierilor români în 2023.”

Se spune că România se află sub presiunea fluxurilor ucrainene încă din martie 2022.

“Tarifele la diferitele componente ale logisticii au crescut necontrolat – de cel puțin 5 ori – iar fermierii români au fost penalizați de costurile ridicate. Disponibilitatea mijloacelor de transport – vagoane de cale ferată, camioane, barje, etc. – a fost un alt impediment major, pentru că totul a fost deturnat către punctele de trecere pentru a transporta mărfuri ucrainene, proprietarii firmelor de logistică fiind atrași de prețurile mari plătite de vânzătorii ucraineni. Cargourile ucrainene suplimentare au exercitat o presiune mare asupra prețurilor, ceea ce a dus la scufundarea prețurilor la culturile de rapiță, carnea și ouăle de pasăre, mierea, laptele etc.”.

Potrivit estimărilor acestora, impactul financiar asupra fermierilor români este de aproximativ 200 de milioane de euro în pierderi pentru aproximativ două milioane de tone de astfel de mărfuri blocate în stocuri.

Semnatarii scrisorii deschise adaugă că faptul că fermierii înființează culturi agricole cu costuri mari de producție în 2022 și 2023, în timp ce prețurile mici de vânzare ale acestora duc la o propunere perdantă, iar pe termen scurt și mediu înseamnă falimentul și dispariția majorității fermierilor autohtoni din România.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online