Inflația împinge costurile de împrumut din SUA la nivelurile din 2007

54

O avalanșă de date despre inflație din ultima lună a ridicat costurile de împrumut din SUA la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu și jumătate, intensificând dezbaterea cu privire la cât de mult trebuie să crească în continuare ratele dobânzilor pentru a ține în frâu creșterea prețurilor de consum.

Randamentul biletului de trezorerie pe doi ani a atins joi 4,94%, un nivel atins ultima dată în 2007 înainte de criza financiară globală. Randamentele pentru titlurile de trezorerie pe 10 ani și 30 ani au depășit săptămâna aceasta 4 la sută pentru prima dată din noiembrie.

Mișcările urmează după săptămâni de date neîntrerupte care arată că inflația din SUA este mai mare decât se așteptau economiștii, punând presiune asupra Rezervei Federale pentru a redobândi eforturile de a tempera creșterea prin creșterea ratelor dobânzii.

“Nu-mi amintesc o reevaluare atât de dramatică a condițiilor economice într-o perioadă atât de scurtă de timp, cu excepția unor șocuri majore precum Covid-19 și prăbușirea Lehman Brothers”, a declarat Rick Rieder, director global de investiții pentru venituri fixe la BlackRock, administratorul de active.

El a adăugat: “Nu m-aș fi gândit niciodată că ați fi văzut acest tip de reaccelerare a inflației”.

Cel mai recent din șirul de date fierbinți privind inflația a fost un raport publicat joi, care a arătat că costurile unitare ale forței de muncă – costul mediu al forței de muncă pe unitate de producție – a crescut cu 3,2% pe o bază anualizată în ultimul trimestru, revizuit în sus de la o estimare anterioară de 1,1%.

Săptămâna trecută a venit o accelerare a indicelui preferat al Fed pentru măsurarea inflației, indicele de preț al cheltuielilor de consum personal, la 0.6 la sută lună de lună în ianuarie de la 0.2 la sută în decembrie. La începutul lunii februarie, SUA a raportat că indicele prețurilor de consum din ianuarie s-a răcit mai puțin decât prognozaseră economiștii.

Declanșatorul inițial al vânzării de obligațiuni a fost un raport privind locurile de muncă din SUA din 3 februarie, care a declarat că mai mult de jumătate de milion de lucrători au fost angajați în ianuarie, de aproape trei ori mai mult decât se așteptau economiștii. Luate împreună, datele economice au spulberat speranțele că Fed va putea în curând să întrerupă creșterea ratelor dobânzilor.

Perspectivele costurilor de împrumut vor fi în centrul atenției săptămâna viitoare, când președintele Fed, Jay Powell, va depune mărturie în fața Congresului, cu doar câteva zile înainte de următorul raport privind locurile de muncă, în care se așteaptă ca SUA să raporteze că 215.000 de persoane au fost angajate în februarie.

Joi, guvernatorul Fed, Christopher Waller, a declarat că, dacă datele privind inflația și locurile de muncă se răcesc, ar susține un vârf al ratelor dobânzii între 5,1-5,4%, față de nivelurile actuale de 4,5-4,75%. Însă, dacă datele continuă să vină prea calde, “intervalul țintă al politicii va trebui să fie majorat și mai mult în acest an”, a spus el.

Piețele futures arată că investitorii pariază acum că rata de politică critică a Fed va atinge un maxim de 5,45% în septembrie, înainte de a scădea ușor la 5,33% la sfârșitul anului, mai mare decât ultima prognoză a Fed de 5,1%, publicată în decembrie. La începutul lunii februarie, piețele estimau un vârf al ratelor în trimestrul al doilea, chiar sub 5%, cu două reduceri ale ratelor dobânzii până la sfârșitul anului 2023.

“Piețele au prins din urmă datele și Fed. Acest lucru este evident în mișcarea Trezoreriilor”, a declarat Adam Abbas, co-șef al venitului fix la Harris Associates.

La dovezile de rezistență a economiei americane s-au adăugat joi datele care arată o scădere a cererilor noi de ajutor de șomaj în săptămâna care s-a încheiat pe 24 februarie. Cifrele săptămânale ale cererilor inițiale au fost mai mici decât 200,000 de la începutul lunii ianuarie, după ce au petrecut o mare parte din anul trecut peste acest nivel. Datele mai puternice privind locurile de muncă sugerează o presiune în creștere asupra salariilor, unul dintre principalii factori care determină inflația.

“Piața a luat-o mult înainte cu narațiunea “inflația este moartă””, a declarat Matt Raskin, șef al cercetării ratelor din SUA la Deutsche Bank.

Fed se reunește în următoarea ședință pe 21-22 martie. Economiștii se așteaptă ca banca centrală să ridice rata dobânzii de politică monetară cu încă 0,25 puncte procentuale, egalând creșterea anunțată la ședința de luna trecută. Rata de creștere este mai mică decât creșterile de jumătate de punct și de 0,75 puncte pe care Fed le-a executat de mai multe ori anul trecut.

“Fed are o problemă, deoarece a trecut deja la 0,25 puncte procentuale. Statu quo-ul nu funcționează pentru banca centrală americană în acest moment “, a declarat Ajay Rajadhyaksha, președinte global de cercetare la Barclays.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online