Intel reduce salariile conducerii pentru a economisi bani și pentru a rezista la criza cipurilor

977

Intel taie salariile managerilor și ale directorilor săi, într-o mișcare neobișnuită de economisire a banilor de către producătorul de cipuri pentru a face față unei încetiniri așteptate în prima jumătate a acestui an.

Reducerile la salariul de bază încep de la 5% pentru lucrătorii de nivel mediu și cresc la 25% pentru directorul general Pat Gelsinger, potrivit unei persoane familiarizate cu detaliile. Echipa de conducere executivă din jurul lui Gelsinger va avea o reducere a salariului de 15 la sută, în timp ce alți manageri de rang înalt vor avea o reducere de 10 la sută.

Cu toate acestea, reducerile afectează doar salariile de bază și alte câteva beneficii minore. Ele nu vor avea impact asupra bonusurilor și acțiunilor care reprezintă o parte semnificativă din pachetul general al directorilor de top.

Anul trecut, Intel a declarat că remunerația vizată a lui Gelsinger pentru 2022 a fost de 26,3 milioane de dolari, din care doar 1,25 milioane de dolari reprezintă salariul de bază care face obiectul reducerii salariale. Restul urmează să vină sub forma unui bonus în numerar așteptat și a unui premiu în acțiuni de stimulare pe termen lung.

Vestea reducerilor vine la o săptămână după ce Intel a surprins Wall Street cu un avertisment că veniturile sale din acest trimestru vor fi probabil cu 40% mai mici decât în aceeași perioadă a anului precedent. A pus prăbușirea vânzărilor pe seama unei exacerbări bruște a unei corecții a stocurilor care a afectat industria cipurilor începând cu vara trecută. Unii analiști au spus că declinul pare să reflecte și o nouă pierdere de cotă de piață.

Intel a subliniat eforturile sale de a “naviga prin vânturile macroeconomice și de a lucra pentru a reduce costurile în întreaga companie”, spunând marți că reducerile vor “ajuta la sprijinirea investițiilor și a forței de muncă globale necesare pentru a accelera transformarea noastră și pentru a ne realiza strategia pe termen lung”.

Compania se confrunta deja cu o criză de lichidități înainte de ultima scădere a vânzărilor. Aceasta încearcă să mențină un program intens de investiții în fața unei piețe de PC-uri în scădere, protejând în același timp plata dividendelor către acționari.

Spre deosebire de multe companii din domeniul tehnologiei, Intel nu a anunțat reduceri de personal la nivelul întregii companii pe măsură ce piețele tehnologice slăbesc. În schimb, deciziile de reducere a costurilor au fost lăsate la latitudinea unităților de afaceri individuale, în timp ce încearcă să își atingă obiectivul de a reduce cu 3 miliarde de dolari din bugetul anual de funcționare până la sfârșitul acestui an.

Știri despre reduceri de locuri de muncă localizate au început să apară în ultimele săptămâni, cu înregistrări oficiale în California care dezvăluie planurile de reducere a forței de muncă cu peste 500 de persoane la două dintre facilitățile sale din acest stat.

Intel a adăugat 10.800 de lucrători anul trecut, sporind numărul de angajați cu 9%, chiar dacă veniturile sale au scăzut cu 16% și a raportat un flux de numerar liber ajustat negativ de 4 miliarde de dolari pentru anul trecut.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online