Jucătorii din asigurări resping proiectul privind plafonarea RCA

26

 

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România și Sindicatul Patronatelor din Industria de Asigurări din România au reacționat la proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea pe 6 luni a tarifelor de primă de asigurare RCA.

Industria nu poate fi de acord cu Proiectul de hotărâre de guvern, care, spun ei, încalcă în mod clar legislația europeană, este lipsit de fundament economic și este ambiguu în anumite aspecte, riscând să destabilizeze și mai mult piața asigurărilor RCA. “Legislația trebuie schimbată, dar este nevoie de un pachet mai larg de măsuri care să fie discutat împreună cu toate părțile direct implicate”.

Aceștia au propus și câteva soluții esențiale pentru o piață de consum funcțională și atractivă:

“Corectarea articolelor specifice din Legea nr. 132/2017 care nu permit asigurătorului să controleze costurile, conducând astfel la dezechilibre importante în funcționarea normală a pieței asigurărilor bazată pe competitivitate, profitabilitate și prudență. Lansarea unui proiect național care să vizeze reducerea frecvenței și gravității accidentelor rutiere și adoptarea de măsuri urgente pentru creșterea gradului de acoperire în asigurări și combaterea eficientă a fraudei, care să sprijine imediat și eficient eforturile deja depuse în acest domeniu. Practic, la fiecare 100 de autoturisme înmatriculate în țara noastră, cel puțin 6 provoacă accidente rutiere soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale și decese, față de 4,08% – frecvența înregistrată în Bulgaria, 3,2% în Polonia, 2, 7% în Cehia, 2,3% în Ungaria și 1,65% în Croația. UNSAR, BAAR și PIAR s-au angajat într-un astfel de demers și se declară deschise la colaborarea cu alte organizații și instituții publice în acest sens.”

Reprezentanții industriei de asigurări amintesc că o soluție similară a fost folosită în 2016, tot printr-o HG, când au fost plafonate tarifele de primă RCA. “Realitatea a arătat că nu a fost o soluție benefică nici pentru piața asigurărilor din România și nici pentru asigurați și păgubiți deopotrivă, mediul concurențial a fost grav afectat, iar România se confruntă în 2021 și 2023 cu un faliment și o insolvență de o amploare mult mai mare decât falimentele anterioare din industria asigurărilor. În plus, trebuie amintit că împotriva României a fost declanșată procedura de infringement, care s-a încheiat doar după ce s-a renunțat la intervenția statului în politica de prețuri a companiilor de asigurări”, au argumentat aceștia.

“În același timp, vă reamintim că, în prezent, deși numărul de vehicule înmatriculate a depășit 10 milioane, numărul asigurătorilor RCA activi în România este de doar 8 (ca termen de comparație, Cehia are 12, pe o piață de aproximativ 6 milioane de vehicule). În plus, se pune întrebarea dacă acționarii mai sunt dispuși să investească într-un mediu de afaceri imprevizibil și pe o piață RCA marcată de 4 falimente în ultimii 8 ani, în contextul în care costul necesar al capitalului, raportat la expunere, pentru a îndeplini cerințele de solvabilitate, este în creștere”, au conchis aceștia.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online