Lupta dintre UE și Apple în legătură cu plățile de impozite de 14,3 miliarde de euro se apropie de final

13

UE încearcă să reimpună o cerere de impozitare 14,3 miliarde de euro pentru Apple.

 

UE încearcă de ani de zile să ia măsuri împotriva țărilor UE care oferă acorduri fiscale “de favoare” corporațiilor, dar armele sale nu par a fi suficient de ascuțite, scrie Javier Espinoza.

În acest context, întrucât normele fiscale trebuie să fie modificate cu sprijinul unanim al membrilor UE, Comisia Europeană a utilizat normele existente privind ajutoarele de stat în lupta împotriva regimurilor cu fiscalitate redusă, fără prea mult succes. În 2020, Tribunalul general al UE a anulat un ordin al Comisiei prin care Apple trebuia să ramburseze Irlandei impozite în valoare de 14,3 miliarde de euro.

Șefa UE pentru concurență, Margrethe Vestager, încearcă acum să anuleze această înfrângere juridică monumentală și să stabilească un precedent diferit pentru cazurile viitoare. Autoritățile de reglementare în domeniul concurenței apar astăzi în fața judecătorilor de top ai UE la Luxemburg pentru a-și apăra ordinul împotriva Irlandei și a Apple.

În centrul cazului se află întrebarea dacă proiectarea și dezvoltarea de bază a produselor Apple, cum ar fi iPhone, a avut loc în Irlanda.

Este probabil ca oficialii UE să susțină că o parte mai mare decât cea impozitată inițial în Irlanda ar fi trebuit să fie contabilizată acolo și că nu toate profiturile din proprietatea intelectuală utilizată în produsele Apple ar fi trebuit să fie impozitate în altă parte.

Apple și Irlanda, care vor fi, de asemenea, prezenți la audiere, vor spune probabil că în această țară au avut loc doar activități de rutină, și nu activități de cercetare și dezvoltare.

Persoanele din interior spun că setul de instrumente de ajutor de stat nu este cel potrivit pentru a sparge avantajele fiscale. “UE apelează la instrumentul de concurență atunci când nu obține satisfacție, dar nu funcționează”, a declarat o persoană apropiată discuțiilor pentru FT.

Vestager, cu toate acestea, rămâne sfidător. La o conferință de la începutul acestui an, ea a declarat: “La o conferință la începutul acestui an, ea a spus: “Pur și simplu, planificarea fiscală agresivă este încă printre noi și, în măsura în care subvențiile fiscale selective constituie o denaturare a pieței unice, acestea intră în sfera de aplicare a politicii privind ajutoarele de stat.”

În timp ce audierea de astăzi va da o idee despre ceea ce va urma, o hotărâre a Curții Europene de Justiție este așteptată abia la sfârșitul acestui an sau anul viitor.

Miza este mare. Dacă Vestager pierde apelul, acesta ar putea fi ultimul cui în sicriul aplicării normelor antitrust în cazuri similare și ar putea să-i păteze moștenirea pentru anii următori.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online