Meta va lansa o nouă rundă de reduceri de personal în această săptămână

58

În data de 15-03-2023, Mark Zuckerberg va începe o a doua rundă de reduceri ale forței de muncă a Meta, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect, în timp ce își continuă eforturile de reducere a costurilor în ceea ce el a considerat un “an al eficienței”.

Compania de social media de 469 de miliarde de dolari se pregătește să taie mii de locuri de muncă, au declarat mai multe persoane, ca parte a efortului directorului executiv de a-și ține sub control finanțele, în timp ce încetinirea economică a mâncat în câștigurile sale. Această măsură se adaugă reducerilor anunțate la sfârșitul anului trecut, care au afectat 11.000 de locuri de muncă dintr-o forță de muncă care număra 87.000 de angajați la acea vreme.

Un număr tot mai mare de lideri de rang înalt au părăsit, de asemenea, compania în ultimele săptămâni, ceea ce a sporit incertitudinea pe plan intern. Nada Stirratt, vicepreședinte al organizației de vânzări pentru America la Meta, a demisionat luni, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune, iar directorul general de afaceri Marne Levine a plecat în februarie.

Reducerile profunde ale forței de muncă de la Meta au venit ca răspuns la frustrarea investitorilor cu privire la numărul mare de angajați ai companiei și la decizia lui Zuckerberg de a face investiții de mai multe miliarde de dolari în construirea unui “metavers”.

În anticiparea reducerilor, unele bugete ale echipelor au fost înghețate, în timp ce liderii le-au spus recent unor angajați că nu vor acorda promovări la nivel de director pentru anumite echipe, au declarat două persoane. Incertitudinea a dus la perturbări și la un moral scăzut pe plan intern timp de luni de zile, au declarat mai multe persoane din interior.

“Avem o adevărată dilemă în ceea ce privește talentele atunci când există atât de mult haos”, a declarat un membru senior al personalului, adăugând că aceasta a afectat, de asemenea, avansarea și remunerarea.

La fel ca și alte afaceri care depind în mare măsură de cheltuielile de publicitate, Meta s-a prăbușit în acest an, confruntată cu condiții macroeconomice dificile și cu concurența cu rivali precum TikTok. În același timp, Zuckerberg a reorientat atenția companiei sale către investirea a 10 miliarde de dolari pe an în construirea unui metavers digital plin de avatare, o inițiativă care este puțin probabil să fie profitabilă timp de ani de zile.

În februarie, Zuckerberg a anunțat că Meta – care deține Facebook, Instagram și WhatsApp – va adopta o mantră a “eficienței”, inclusiv tăierea proiectelor ineficiente și reducerea unor straturi în managementul de mijloc “pentru a lua decizii mai rapid”. Pentru a realiza acest din urmă obiectiv, unor manageri li se cere fie să se mute în roluri în care nu gestionează pe nimeni, cunoscute ca roluri de colaborator individual, fie să părăsească compania.

Se așteaptă ca ultimele reduceri să afecteze în mod disproporționat echipele de politici, marketing și comunicare, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Reducerile sunt susceptibile să se desfășoare în mai multe runde de-a lungul mai multor luni, potrivit unui raport al Wall Street Journal.

Meta a refuzat să comenteze.

Luni, șeful de fintech al Meta, Stephane Kasriel, a declarat pe Twitter că societatea își încheie colecționarii digitali, sau token-urile non-fungibile, pentru a se “concentra pe alte modalități de a sprijini creatorii, oamenii și întreprinderile”.

Reducerile vor fi salutate de Wall Street. Deja, îmbunătățirea perspectivelor Meta la rezultatele sale din al patrulea trimestru a făcut ca acțiunile să crească cu 18%, adăugând 88 miliarde de dolari la valoarea sa de piață. Într-o notă de cercetare a acțiunilor Jefferies din această lună, analiștii au scris: “Credem că sunt necesare mai multe reduceri de personal pentru a compensa excesul de angajări din ultimii 2 ani”.

Dar angajații s-au plâns de întârzieri la proiecte și de lipsa de motivație a personalului, având în vedere spectrul celei de-a doua runde de reduceri atât de curând după cea din noiembrie.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online