Mircea Băsescu a susţinut la proces că Marian Căpăţână a luat banii de la Bercea pentru a cumpăra Aversa

23

Magistrații Tribunalului Constanța au judecat, vineri, primul termen în procesul în care fratele șefului statului, Mircea Băsescu, și Marian Căpățână au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și, respectiv, complicitate la trafic de influență.

Marian Căpățână le-a spus judecătorilor că rolul lui în această “combinație infectă” a fost de cărăuș, el primind în două tranșe de la Mircea Băsescu, suma de 100.000 de euro, din totalul de 600.000 de euro pe care fratele șefului statului i-a primit de la familia Bercea, tot în două tranșe.

La rândul său, Mircea Băsescu le-a spus judecătorilor că nu a promis nimănui că va interveni pentru scoaterea din închisoare a lui Bercea Mondialu și că banii dați de membrii familiei acestuia au fost luați de Marian Căpățână pentru a cumpăra societatea Aversa.

“La începutul anului 2011, Căpățână a început să vină la Constanța și să vorbească de privatizarea Aversa, care se afla în insolvență din 2006 și cu care firma lui Căpățână colabora. Urma să se declare falimentul și să înceapă licitația. Căpățână îmi solicita să cumpărăm Aversa, dar nu aveam bani, (…) i-am spus că nu mă interesează. Am aflat apoi că s-a hotărât scoaterea la licitație doar a utilajelelor și i-am propus lui Căpățână să cumpere utilajele și să le aducă la Constanța, în zona liberă, pentru a le monta. Acolo aveam o platformă de zece mii de metri pătrați. (…) Pentru a-și asigura poziția de ofertant, Căpățână a încheiat un contract între firma sa și Aversa. Asta presupunea sume mari de bani din partea firmei lui Căpățână. SC Aversa avea un număr mare de angajați, curent, apă și o oarecare activitate, ceea ce implica sume mari de bani. Banii urmau să fie recuperați de la Aversa. L-am întrebat de unde are bani și mi-a zis că a luat de la familia Anghel”, a spus Mircea Băsescu.

Acesta le-a spus judecătorilor că, la sfârșitul lui 2011, membrii familiei Anghel au început să-l viziteze tot mai des acasă și la birou, cerându-i lui banii dați lui Căpățână. “Mi se plângeau că nu mai au bani și să le dau eu banii pe care ei îi dăduseră lui Căpățână, pe motiv că eu le-am spus că Marian Căpățână ar fi omul meu de încredere și că în virtutea acestui fapt l-au împrumutat. Nu mi-au spus o sumă de bani certă, însă făceau referire la un milion de euro. Îmi spuneau că o să-l bată pe Căpățână, că o să îl taie și că o să îi dea foc la casa din Drăgănești, unde stă mama lui Căpățână”, a declarat Mircea Băsescu.

Acesta a precizat că le-a spus celor din familia Anghel că o să-i ajute să își recupereze banii, spunându-i totodată și lui Căpățână să dea banii înapoi.

“Căpățână mi-a mărturisit că a luat de la Florin Anghel o dată 250 mii și o dată 350 (mii n.r.) pentru Aversa. Într-o dimineață, pe 20 februarie 2012, Marian Căpățână a venit la mine și l-am primit în biroul de protocol, care e lipit de biroul directorului. Marian Căpățână avea o pungă de plastic, roșie, în care mi-a spus că are 300 de mii de dolari. (…) Căpățână mi-a pus în brațe sacoșa de bani și mi-a spus ce conține și că trebuie să vină și familia Anghel să ridice punga cu bani. (…) Familia Anghel făcea mari presiuni asupra sa, la telefon și îi spărsese și geamurile la casă. Pentru că nu avea 600 de mii de euro, cât trebuia să dea familiei Anghel înapoi, și doar jumătate, voia să înapoiez eu banii familiei Anghel. 300 de mii de dolari reprezentau 250 de mii de euro. (…) I-am spus că nu fac așa ceva, i-am dat banii înapoi și m-am dus să-i primesc pe cei din familia Anghel, cărora am încercat să le explic că nu vor primi decât 250 de mii de euro și că restul îi vor primi când se va termina licitația Aversa”, le-a spus Băsescu judecătorilor.

Mircea Băsescu a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii DNA pentru trafic de influență, după ce ar fi primit 250.000 de euro de la membrii familiei interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. În același dosar a fost deferit justiției și Marian Căpățână pentru complicitate la trafic de influență. Cei doi au fost arestați preventiv pe 20 iunie în urma deciziei Tribunalului București, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice mai multe înregistrări în care fratele președintelui recunoștea că a primit bani.

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, după ce față de Sandu Anghel s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpățână, în schimbul promisiunii acestuia că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online