Moderna: Vaccinul experimental cu ARN mesager pentru virusul respirator sincițial (RSV) a fost eficient în procent de 83,7%

233

Compania Moderna a anunțat că vaccinul său experimental cu ARN mesager pentru virusul respirator sincițial (RSV) a fost eficient în procent de 83,7% în prevenirea a cel puțin două simptome, cum ar fi tusea și febra, la adulții cu vârsta de peste 60 de ani.

Astfel, RSV, care produce simptome asemănătoare unei răceli, dar poate fi fatal la copiii mici, la cei născuți prematuri, dar și în cazul adulților în vârstă, provoacă, anual, aproximativ 14.000 de decese la cei cu vârsta de 65 de ani și peste.

Boala a început să ia amploare în Statele Unite și Europa în această toamnă, virusul circulând în paralel cu gripa și COVID-19, informează CBC.

Moderna, Pfizer și GSK se întrec deja pentru a-și scoate vaccinurile pe piață

În prezent, nu există un vaccin împotriva virusului respirator sincițial la adulți. Moderna, Pfizer și GSK se întrec deja pentru a-și scoate vaccinurile anti RSV pe piață. Pfizer și GSK au depus cereri pentru aprobare în SUA încă de la sfârșitul anului trecut. Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi eficient în proporție de 66,7% împotriva a două sau mai multe simptome, în studiile în faza avansată. Moderna intenționează să-și prezinte vaccinul, pe care l-a numit mRNA-1345, spre aprobare, la nivel global, în prima jumătate a anului 2023.

„Este interesant să vezi progrese”

În precizările sale, președintele Moderna, Stephen Hoge, a declarat pentru Reuters că vaccinul produs de compania sa pare să fie mai eficient decât vaccinurile experimentale ale celor de la Pfizer și GSK.

Astfel, „Este foarte interesant să vedem progrese în producerea de vaccinuri anti-RSV la adulții în vârstă și cred că ambele vaccinuri au arătat și rezultate remarcabile”, a spus Hoge. „Credem că acest 84% este o cifră importantă în ceea ce privește eficacitatea”, a adăugat el.

Piața vaccinurilor anti-RSV ar putea avea o valoare de peste 10 miliarde de dolari la nivel global, dintre care jumătate ar veni din Statele Unite, potrivit analistului Cowen Tyler Van Buren.

Studiul a fost realizat pe aproximativ 37.000 de participanți cu vârsta de peste 60 de ani

Concret, studiul Moderna a fost realizat pe aproximativ 37.000 de participanți cu vârsta de peste 60 de ani. Analiza datelor a fost efectuată după ce 64 de participanți au contractat RSV.

Aşadar, la debut, simptomele infecției cu VSR pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli și pot include: febră ușoară, secreții nazale, tuse uscată, durere în gât, durere de cap ușoară. În formele severe, infecția se poate răspândi la tractul respirator inferior, cauzând infecții grave cum sunt pneumonia sau bronșiolita.

În aceste cazuri, simptomele pot include febră, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare (wheezing), scăderea apetitului alimentar, iritabilitate sau oboseală neobișnuită și culoarea albăstruie a pielii.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online