Producătorii coreeni de cipuri sunt nemulţumiţi de condițiile dure pentru subvențiile din SUA

58

Producătorii sud-coreeni de cipuri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la condițiile dure dezvăluite în această săptămână pentru companiile care profită de un fond federal american de 39 de miliarde de dolari destinat să încurajeze producția de cipuri avansate în America.

O preocupare deosebită este o cerință pentru companii de a împărți o parte din profiturile lor excesive neașteptate cu guvernul american, conform unei clauze din liniile directoare ale departamentului de comerț dezvăluite în această săptămână pentru cererile de fonduri din Legea cipurilor, adoptată de Congres anul trecut.

Noile subvenții au ca scop construirea unei industrii americane de vârf a semiconductorilor, ca parte a eforturilor de a contracara China, dar producătorii sud-coreeni de cipuri, cum ar fi Samsung Electronics și SK Hynix, sunt îngrijorați de implicații, deoarece intenționează să construiască fabrici în SUA și încă se bazează în mare măsură pe operațiunile lor de fabricare a cipurilor din China.

Fostul ministru al comerțului din Seul, Yeo Han-koo, a declarat că clauza privind împărțirea profitului în exces pare “problematică”, numind-o o “mișcare fără precedent care trasează un nou teritoriu pe care nu l-am văzut în ultimii ani”.

“Multe companii ar putea plânge pe această temă. Ar putea crea un precedent îngrijorător pentru alte țări care ar putea urma exemplul”, a declarat el pentru Financial Times.

Departamentul de comerț a declarat că firmele care au primit mai mult de 150 de milioane de dolari vor trebui să returneze o parte din bani guvernului atunci când vor face randamente care depășesc proiecțiile inițiale cu un prag convenit. Samsung și Hynix au declarat că analizează liniile directoare de 75 de pagini, dar au refuzat să facă alte comentarii.

Măsurile de protecție au fost instituite pentru a se asigura că programul de subvenții nu este abuzat, în timp ce producătorii de cipuri se pregătesc să își depună cererile. Samsung construiește o turnătorie în valoare de 17 miliarde de dolari în Taylor, Texas, în timp ce SK Hynix intenționează să construiască o fabrică avansată de ambalare a cipurilor în SUA.

“Suntem perplecși de aceste condiții neașteptate. Nu am mai văzut niciodată așa ceva pentru stimulentele de stat”, a declarat un director din industrie. “Nu este clar cum vor calcula profiturile excedentare. Vor să ne ia o parte din profituri atunci când afacerea este în plină expansiune, dar nu ne vor returna banii atunci când industria se află în recesiune. Acesta va fi un punct cheie de dispută”.

 

Yeo a avertizat că schema de participare la profit ar avea ramificații uriașe pentru industrie. “Este o chestiune complexă cum să definești profiturile excedentare. Acest lucru va da autorității de reglementare o putere discreționară uriașă în punerea în aplicare, în timp ce companiile vor fi stimulate să stabilească un prag mai ridicat”, a spus el.

Producătorii sud-coreeni de cipuri au fost prinși în rivalitatea tehnologică tot mai mare dintre SUA și China, în timp ce restricțiile impuse de Washington asupra transferurilor de tehnologie amenință să le slăbească competitivitatea în China. În conformitate cu Legea cipurilor, li se cere să nu își extindă capacitatea în China timp de un deceniu pentru a primi finanțare federală.

Producătorii de cipuri așteaptă acum detalii despre “gardurile de protecție” care i-au făcut să își regândească expunerea la China. Fabrica SK Hynix din Wuxi, situată în estul Chinei, reprezintă aproape jumătate din producția sa de cipuri de memorie Dram, în timp ce fabrica Samsung din Xian ocupă aproximativ 40% din producția de memorie flash Nand, potrivit estimărilor analiștilor.

“Acum că s-a deschis cutia Pandorei, acest lucru va adânci angoasa producătorilor coreeni de cipuri cu privire la planurile lor de investiții viitoare”, a declarat Lee Jae-min, profesor de drept la Universitatea Națională din Seul și expert în dispute comerciale internaționale. “Ei vor fi îngrijorați că informațiile lor financiare și de cercetare și dezvoltare sensibile vor cădea în mâinile unui guvern străin.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online