Randamentele trezoreriei se prăbușesc pe măsură ce băncile sunt neliniștite, ceea ce face ca Fed să rămână pe loc

32

Randamentele trezoreriei au scăzut brusc luni, deoarece aversiunea față de risc pe toate piețele a determinat investitorii să caute refugii percepute și comercianții au crescut pariurile că Rezerva Federală nu va crește ratele dobânzilor în această săptămână.

Ce se întâmplă
Randamentul titlului de trezorerie pe 2 ani
TMUBMUSD02Y,
3.711%
a alunecat cu 15,9 puncte de bază, ajungând la 3,666%. Randamentele se mișcă în direcția opusă prețurilor.

Randamentul titlului de trezorerie pe 10 ani
TMUBMUSD10Y,
3.330%
s-a retras cu 10,3 puncte de bază, ajungând la 3,327%.

Randamentul titlurilor de Trezorerie pe 30 de ani
TMUBMUSD30Y,
3.571%
a scăzut cu 5,9 puncte de bază, ajungând la 3,569%.

Ce determină piețele

Îngrijorările persistente cu privire la sănătatea sistemului bancar mondial au determinat investitorii să se înghesuie la obligațiuni suverane.

Faptul că deținătorii de obligațiuni AT1 ale Credit Suisse și-au pierdut investiția de 17 miliarde de dolari ca parte a preluării băncii de către UBS a sporit atracția pentru titlurile de stat.

Aceste obligațiuni, numite și obligațiuni convertibile contingente sau CoCos, au fost o sursă cheie de finanțare pentru băncile europene.

Randamentele Trezoreriei americane pe 2 ani, care sunt deosebit de sensibile la politica Rezervei Federale, au scăzut la minimul ultimelor șase luni, deoarece comercianții au adăugat la pariurile că turbulențele din sectorul financiar – și daunele economice pe care le poate provoca – înseamnă că banca centrală nu va crește costurile de împrumut la încheierea reuniunii sale de politică de miercuri,

Piețele evaluează o probabilitate de 50.1% că Fed va lăsa ratele dobânzilor la un interval de 4.50% până la 4.75% după ședința sa din 22 martie, potrivit instrumentului CME FedWatch.

Se așteaptă ca banca centrală să își ducă ținta de rată a fondurilor federale la 4,74% până în mai 2023, conform contractelor futures de fonduri federale pe 30 zile.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, înainte ca banca americană SVB Financial să se prăbușească, piața a prognozat așa-numitele rate terminale ale Fed la mai mult de 5,6% în toamnă. Fed a început să-și extindă din nou bilanțul pentru a contribui la creșterea lichidității pe piață.

Suveranii au fost cumpărați pe toată linia, Randamentul bund-ului german pe 10 ani
TMBMKDE-10Y,
1.978%
a scăzut cu 16,8 puncte de bază la 1,943%, cel mai mic nivel din acest an, în timp ce omologii francezi
TMBMKFR-10Y,
2.570%
au alunecat cu 14,5 puncte de bază până la 2,550%.

Ce spun analiștii

“Înăsprirea cantitativă (QT) a Fed a fost în mod clar scoasă pe fereastră de la debaclul Silicon Valley Bank (SVB). Bilanțul Fed a bifat mai mult săptămâna trecută, pentru a contribui la atenuarea stresului din bănci”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

Băncile americane au împrumutat aproape 165 de miliarde de dolari de la Rezerva Federală săptămâna trecută, după falimentul Silicon Valley Bank, a declarat banca centrală. După ce Fed a pus 143 de miliarde de dolari la dispoziția SVB și a băncii falimentare Signature Bank, bilanțul Fed a crescut cu 297 de miliarde de dolari, ajungând la 8,64 trilioane de dolari.

“Dar QT și intervenția de urgență de săptămâna trecută sunt diferite din punct de vedere conceptual. Și, mai interesant, în timp ce am putea crede că QT inversat, ar putea avea unele implicații negative pentru inflație – deoarece Fed adaugă lichiditate în sistem – un indice privind condițiile financiare din SUA sugerează că condițiile financiare s-au înăsprit puternic de săptămâna trecută, la cele mai stricte niveluri din toamna anului trecut și acest lucru ar putea fi un argument pentru ca Fed să pună pe pauză creșterile de rate “, a adăugat Ozkardeskaya.

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online