Risher nu poate scoate ride hailer-ul din impasul pieței

23

Atunci când companiile de tehnologie ajung pe piețele publice, începe numărătoarea inversă pentru ieșirile fondatorilor. Anii de lupte cu autoritățile de reglementare, de atragere a investitorilor și de seducție a clienților își iau tributul. John Zimmer și Logan Green, co-fondatorii companiei de transport în comun Lyft din San Francisco, sunt ultimii care s-au retras.

Din nefericire pentru noul director executiv David Risher, schimbarea nu are loc într-un moment de vârf. Acțiunile Lyft se tranzacționează cu 87% sub prețul lor de listare din 2019. Este nevoie de idei noi. Risher este un fost director executiv al Amazon, care conduce o bibliotecă digitală non-profit. Dar rolul său în calitate de membru al consiliului de administrație al Lyft în ultimii doi ani sugerează că a fost angajat pentru continuitate.

Fondatorii vor păstra și ei un anumit control. Acțiunile cu două clase le oferă aproape o treime din drepturile de vot. Acționarii, amintindu-și de performanța Lyft, ar trebui să facă agitație pentru drepturi de vot egale în viitoarele oferte publice inițiale.

Modelul de bază al Lyft rămâne nedovedit.

Ca și Uber, acționează ca un intermediar între șoferi și clienți. Menține costurile la un nivel scăzut pentru a asigura ambele categorii de clienți – în detrimentul profitabilității.

Lyft a evitat extinderea globală și livrarea de alimente. Acest lucru o face dependentă de SUA, o piață pe care Uber o domină. Lipsa de loialitate a clienților înseamnă că continuă să piardă cotă de piață. În timp ce Uber a raportat un flux de numerar pozitiv anul trecut, Lyft a ars bani.

Numărul de călătorii a fost stabil în ultimul trimestru.

Sunt necesare prețuri mai mici pentru a crește acest total, ceea ce înseamnă că creșterea veniturilor va scădea. Pentru a menține o ofertă constantă de șoferi, Lyft nu poate crește nici cota sa din taxele brute de rezervare. Pierderile operaționale s-au dublat la 596 milioane de dolari în ultimul trimestru. Chiar și cu reduceri de costuri, nu există nicio speranță că Lyft poate inversa această tendință.

Companiile de tehnologie conduse de administratori de carieră cunosc averi mixte. Satya Nadella de la Microsoft a prioritizat produsele de abonament cu mare succes. La fel a făcut și Tim Cook de la Apple. Lui Risher îi lipsește experiența lor.

S-ar putea să nu aibă mult timp la dispoziție pentru a-și lăsa amprenta. Performanța slabă a Lyft pe piață și costurile ridicate fac din Lyft o potențială țintă de achiziție. Un cumpărător ar instala probabil propriul șofer în spatele volanului.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online