Silicon Valley Bank: Prăbușirea creează șanse pentru marile tehnologii și fintech-uri

39

Este potrivit ca Silicon Valley să găzduiască primul atac digital semnificativ asupra unei bănci. Datorită inovațiilor tehnologice, retragerea banilor înseamnă în zilele noastre să mergi online, nu să stai la coadă în jurul blocului. De aici și rapiditatea cu care Silicon Valley Bank a fost preluată de autoritățile de reglementare săptămâna trecută, în urma unor retrageri de 42 de miliarde de dolari. Oportuniștii au șansa de a acționa rapid și ei.

Aproximativ 10.000 de întreprinderi mici, fiecare cu depozite de peste 250.000 de dolari – maximul asigurat de Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor – au făcut tranzacții bancare numai cu SVB, potrivit Y Combinator, un investitor în fază incipientă. Este probabil ca acestea să aibă probleme cu plata angajaților și cu acoperirea altor costuri pe termen scurt.

Atât guvernul american, cât și cel britanic au promis sprijin pentru deponenți. În SUA, firmele de capital de risc vor interveni oferind împrumuturi unora dintre ei. Alții ar putea încerca să folosească depozite inaccesibile pentru a strânge fonduri. Se pare că Jefferies se oferă să cumpere depozite la 70 de cenți pe dolar. Aceasta este o afacere bună dacă rata de recuperare este mai aproape de procentul de 80-90% preconizat de Moody’s pentru deponenții neasigurați.

Companiile de tehnologie bine finanțate ar putea detecta o oportunitate de a cumpăra start-up-uri în dificultate. Fintech-urile precum Brex pot, între timp, să măture clienții SVB care fug. Va exista o răspândire mai largă a depozitelor de către clienții creditorilor americani mai mici. Furnizorii alternativi de datorii de risc vor avea de unde alege. Investitorii se pot folosi de incertitudine pentru a impulsiona runde descendente de finanțare.

În ceea ce privește Silicon Valley Bank însăși, ar putea apărea încă un cumpărător. Rolul său de deservire a sectorului tehnologic este valoros. În ciuda încetinirii, tehnologia rămâne mai bine evaluată pe o bază p/e viitoare decât orice alt sector din S&P 500.

Riscul de rată a dobânzii al SVB a fost o dublă lovitură. Creșterea ratelor a scăzut cererea de investiții în tehnologie. Avalanșa de depozite determinată de evaluările ridicate ale bazei sale de clienți start-up s-a transformat în retrageri. Depozitele au scăzut de la 198 de miliarde de dolari la începutul anului 2022 la 175 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului.

Între timp, valoarea obligațiunilor cu scadență lungă din portofoliul său a scăzut. Prețul la valoarea contabilă a societății-mamă SVB Financial s-a prăbușit de la 2,4 ori în urmă cu un an la 0,5 înainte ca autoritățile de reglementare să intervină.

Cumpărătorii au șansa de a achiziționa un portofoliu de credite evaluat anul trecut la 74 de miliarde de dolari. Debitele nete de recuperare – datorii care nu vor fi probabil colectate – au fost de doar 0,10% din total.

Acest lucru va crește. Calitatea de solvabilitate a clienților cu depozite blocate la bancă va scădea. Pentru potențialii cumpărători, riscul și recompensa se află într-un echilibru acut. Ar fi mai sigur să aștepte ca riscul de contagiune să se diminueze înainte de a licita. Dar autoritățile financiare vor favoriza o vânzare rapidă pentru a reduce tocmai acest risc.

Echipa Lex este interesată să afle mai multe de la cititori. Vă rugăm să ne spuneți ce părere aveți despre prăbușirea SVB în secțiunea de comentarii de mai jos.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online