Încrederea constructorilor americani crește pentru a treia lună consecutiv

34

Indicele lunar de încredere al Asociației Naționale a Constructorilor de Locuințe (NAHB) a crescut cu 2 puncte la 44 în martie, a declarat miercuri grupul de comerț.

Aceasta este a treia lună consecutivă în care sentimentul s-a îmbunătățit în rândul constructorilor.

Saltul de încredere din martie a fost mai mare decât se așteptau analiștii. Economiștii chestionați de The Wall Street Journal se așteptau ca indicele să scadă la 40.

Citirea din martie de 44 a fost cea mai puternică din septembrie 2022.

Cu un an în urmă, indicele se situa la 79.

Constructorii au fost optimiști cu prudență în ceea ce privește viitorul. Deoarece costurile de construcție sunt în creștere, iar ratele ridicate ale creditelor ipotecare afectează accesibilitatea, aceștia nu se așteaptă ca vânzările să revină la normal.

Dar există încă o cerere reținută din partea cumpărătorilor, ceea ce reprezintă un motiv pentru pozitivitatea lor relativă.

Cele trei indicatoare care stau la baza indicelui general al încrederii constructorilor au fost mixte.

Indicatorul care marchează condițiile actuale de vânzare a crescut cu 2 puncte.

Componenta care evaluează așteptările privind vânzările pentru următoarele șase luni a scăzut cu 1 punct.

Iar indicatorul care măsoară traficul de potențiali cumpărători a crescut cu 3 puncte.

Constructorii din toate cele patru regiuni au raportat o creștere a încrederii, a declarat NAHB, condusă de Nord-Est și Sud, unde indicele a crescut cu 5 puncte fiecare.

Datorită capacității lor de a oferi reduceri de rate și alte promoții care reduc costul de proprietate pentru cumpărători, precum și datorită faptului că sunt unul dintre singurii jucători care adaugă la stocul de locuințe, constructorii sunt capabili să ofere cumpărătorilor disperați case de vânzare. Acest lucru îi menține încrezători.

Dar consecințele falimentului bancar din weekend ar putea afecta disponibilitatea creditelor pentru constructorii de case, a remarcat NAHB, ceea ce ar putea cântări asupra dezvoltărilor și construcțiilor viitoare.

Imagine de ansamblu: În ciuda faptului că vânzările de locuințe noi joacă în general pe locul doi față de vânzările de locuințe existente, faptul că constructorii pun la dispoziție noi unități de locuințe pentru cumpărători – și oferă oferte – le stimulează cota de piață.

Dar ratele ipotecare se întorc în sus. Rata medie de 30 ani a fost de 6,75% începând de luni, potrivit Mortgage News Daily. Iar cumpărătorii sunt îngrijorați de starea economiei și de siguranța locurilor de muncă. Amândoi acești factori ar putea suprima o parte din acea cerere reținută pe care constructorii mizează.

Ce a spus NAHB: “Costul și disponibilitatea stocului de locuințe rămâne o constrângere critică pentru potențialii cumpărători de case”, a declarat Robert Dietz, economist șef la NAHB, într-o declarație.

În plus, constructorii se confruntă cu constrângeri în ceea ce privește achiziționarea de terenuri și creditele, a adăugat el.

“40% dintre constructorii din sondajul nostru din martie … din martie … citează în prezent disponibilitatea loturilor ca fiind slabă”, a explicat Dietz. Și cu Rezerva Federală a SUA înăsprirea și mai mult, constructorii se așteaptă la “constrângeri suplimentare pentru achiziția, dezvoltarea și construcția … credite pentru constructorii din întreaga națiune”, a adăugat el.

 

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online