Acțiunile europene își revin înainte de următoarea serie de date economice

58

Acțiunile europene și-au revenit la deschiderea de luni, după scăderea de vineri, în timp ce investitorii așteaptă să evalueze ultimul lot de date economice și următoarele mișcări ale băncilor centrale cheie.

Stoxx 600 la nivel regional a crescut cu 0,95 la sută. Dax din Germania și Cac 40 din Franța au crescut cu 1,1 la sută, în timp ce FTSE 100 din Londra a urcat cu 0,8 la sută.

Datele economice și de încredere a consumatorilor din UE, precum și bunurile durabile și vânzările de locuințe din SUA vor fi publicate la 10am și, respectiv, la 1.30pm, ora Regatului Unit, urmate de cifrele ISM Manufacturing din SUA și de indicele flash european al prețurilor de consum mai târziu în cursul săptămânii.

Această lună s-a dovedit a fi o perioadă incertă pentru comercianți, deoarece amenințarea persistentă a inflației i-a forțat să pună preț pe noi creșteri ale ratei dobânzii băncii centrale. Luni, cei care urmăresc piața vor fi atenți la o perspectivă suplimentară asupra gândirii băncilor în discursurile lui Philip Jefferson, membru al consiliului de administrație al Rezervei Federale, precum și ale lui Philip Lane, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene.

“Am avut o vânzare mare săptămâna trecută, așa că nu este neobișnuit să vedem sărituri de această magnitudine pe măsură ce piața încearcă să înțeleagă datele pe care le-am văzut până acum”, a declarat Neil Shearing, economist șef de grup la Capital Economics. “Bănuiesc că BCE a fost destul de clar că mai are mult de lucru, dar pentru Federal Reserve întrebările cheie sunt cât de mult trebuie să crească ratele și cât timp le vor menține acolo.”

Săptămâna trecută, piețele au reacționat rapid și decisiv la datele economice mai bune decât se așteptau, după ce cheltuielile lunare de bază pentru consumul personal – măsura preferată a inflației de către Fed – au crescut peste așteptări în ianuarie. Prețurile au crescut cu 0,6% de la o lună la alta și cu 4,7% de la an la an, aceasta din urmă fiind substanțial mai mult decât media previziunilor de creștere de 4,3%.

Acțiunile americane au înregistrat vineri cea mai mare scădere săptămânală din ultimele peste două luni.

Contractele futures care urmăresc indicele S&P 500 a crescut luni cu 0,4%, în timp ce echivalentul Nasdaq, puternic tehnologic, a câștigat 0,5%.

Randamentele Trezoreriei SUA pe 10 ani au scăzut cu 0,15 puncte procentuale la 3,93%, în timp ce contractele pe doi ani, care sunt mai sensibile la politica monetară, au urcat cu 0,01 puncte procentuale la 4,81%. “Ianuarie a fost cea mai bună lună ianuarie pentru indicele Global Bond Aggregate din acest secol, în timp ce luna februarie de până acum este pe cale să fie cea mai proastă lună februarie din aceeași perioadă”, au declarat analiștii de la Deutsche Bank.

Randamentele pentru obligațiunile germane pe 10 ani au rămas stabile la 2,53%.

Euro a crescut cu 0,1 la sută, iar indicele dolarului, care măsoară dolarul față de un coș de șase monede similare, a scăzut cu 0,1 la sută. Lira sterlină a crescut cu 0,2 la sută.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 0,3 la sută, în timp ce indicele CSI 300 din China a pierdut 0,4 la sută.

Țițeiul Brent a crescut cu 0,2 la sută, în timp ce WTI, echivalentul american, a scăzut cu 0,2 la sută la 76,50 dolari.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online