Adversar-surpriză pentru București. Care este orașul cu o dezvoltare spectaculoasă în IT?

112

Adversar-surpriză pentru Bucureşti. Iaşiul creşte fabulos în domeniul IT. În doi ani a ajuns să aibă circa un sfert din numărul informaticienilor din Bucureşti. Chiriile rezonabile pentru locuințe şi mai puţin timp pierdut în trafic sunt doar o parte dintre motivele pentru care absolvenţii de informatică se mută în Moldova.

În doi ani, numărul angajaţilor din IT a crescut uimitor la Iaşi, de la puţin peste 5.000 la 20.000. Este şi cazul lui Bogdan Andrei, bucureştean 100%. A plecat să lucreze la Iaşi ca să adune experienţă. După ce a descoperit atuurile capitalei Moldovei, detaşarea temporară s-a prelungit.

„Bucureștiul este foarte aglomerat, dacă îți place aglomerația poți să locuiești în București. Cred că am rămas pentru oameni pentru că sunt foarte prietenoși”, a declarat Bogdan Andrei.

Sorin Pavel a făcut drumul în sens invers. Născut la Iaşi, a căutat succesul la o companie IT de la Bucureşti. După nici doi ani s-a reîntors însă acasă, tot cu o funcţie de conducere. A aflat nu doar că salariile sunt sensibil egale în cele două oraşe, ci şi că în Capitală rămâi uşor fără leafa mare.

„În București era poate puțin mai mult, dar la final de lună după ce scădeam chria 350 de euro, benzina , motorina și toate celelalte era mai scump”, a precizat Sorin Pavel.

Avansul Iaşiul este vizibil la numărul de angajaţi din domeniul informaticii şi la capitolul birouri.

Dan Zaharia, specialist domeniul IT, susține: “Acum 10 ani de zile, 50% din absolvenții facultății de informatică plecau din Iași. În acest moment procentul a scăzut la 5%”.

Creşterea spectaculoasă a numărului de angajaţi din IT la Iaşi se datorează şi faptului că multe firme şi-au deschis filiale în capitala Moldovei în ultimele luni.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online