Alegerea crudă de “de-risc” cu care se confruntă economiile

31

Timp de decenii, am susținut că dolarul american își va menține poziția de monedă predominantă în economia mondială. Acest lucru rămâne valabil și astăzi. Nu există nicio altă monedă – fizică sau virtuală – capabilă să înlocuiască dolarul în centrul sistemului monetar internațional.

Cu toate acestea, influența globală a dolarului se confruntă cu mai multe provocări non-economice, în ciuda statutului său continuu de “monedă de rezervă” a lumii. Aceasta este o consecință a unui sistem economic internațional din ce în ce mai fragmentat. Securitatea națională și geopolitica suplinesc economia în modelarea interacțiunilor naționale și internaționale.

Încet și sigur, țările vor fi împinse acum să aleagă între două căi izbitor de divergente: să colaboreze mai mult pentru a consolida multilateralismul și cadrul său bazat pe reguli sau să îmbrățișeze decuplarea economică ca pe un acompaniament inevitabil al unei mai mari atenuări a riscurilor de către statele individuale.

Rolul dolarului ca monedă de rezervă a fost mult timp susținut de trei atribute ale SUA: statutul său de cea mai mare economie a lumii, profunzimea și amploarea piețelor sale financiare și predictibilitatea care rezultă din maturitatea instituțională și din respectul pentru statul de drept.

Adoptând dolarul ca mijloc de schimb și ca rezervă de valoare, alte țări au obținut câștiguri semnificative în materie de eficiență, oferind în același timp SUA posibilitatea de a se bucura de ceea ce fostul președinte francez Valéry Giscard d’Estaing a descris în mod faimos în anii 1960 ca fiind un “privilegiu exorbitant” – în esență, o putere mai mare de a-și schimba propria monedă pentru bunuri și servicii din alte țări, având în același timp acces la un fond mai mare de finanțare cu costuri reduse.

Este parte a unui contract implicit: America beneficiază în schimbul gestionării responsabile a sistemului. Cu toate acestea, acest din urmă aspect al contractului a fost contestat în ultimii 15 ani de criza financiară globală din 2008, care a avut originea în SUA, și de impunerea bruscă a tarifelor comerciale în 2017.

Deși aceste evenimente au zdruncinat dominația dolarului, nu au subminat-o în mod fundamental datorită a ceea ce poate fi descris ca fiind “sindromul celei mai curate cămăși murdare”: poate că dolarul nu este o monedă de rezervă imaculată, dar este totuși considerat mai curat decât orice altă monedă pentru acest rol.

În ultimii doi ani, această situație a devenit considerabil mai complicată din cauza gestionării defectuoase de către Rezerva Federală a SUA a ciclului de creștere a ratelor dobânzii și a accentului tot mai mare pus pe reziliență în strategiile economice și de afaceri. În loc să se încerce înlocuirea totală a dolarului, se intensifică acum eforturile de a construi țevi în jurul acestuia în infrastructurile comerciale și de plată din întreaga lume.

China și-a menținut rolul de lider în acest sens, consolidând inițiativele de creare de noi instituții regionale și globale, extinzând utilizarea propriei sale monede în plățile bilaterale și în acordurile de împrumut și modernizându-și Inițiativa Belt and Road. Dar nu este vorba doar de China.

Sancțiunile dure impuse Rusiei au ajutat la stimularea unui interes mai mare al țărilor pentru acorduri care ocolesc dolarul. În plus, tot mai multe națiuni încep să perceapă că este fezabil să își reducă dependența de moneda americană în timp. Acestea se uită la modul în care Rusia și-a reorientat comerțul și a înlocuit dolarul atât în tranzacțiile de export, cât și în cele de import, deși în moduri greoaie și costisitoare.

În fața acestor evoluții, SUA și aliații săi au, în esență, două opțiuni. Ei pot lucra în mod colectiv pentru a moderniza multilateralismul într-o manieră incluzivă care să asigure acceptarea din partea a ceea ce Jared Cohen de la Goldman Sachs numește “statele geopolitice oscilante”. Aceasta ar include modernizarea guvernanței, a reprezentării și a operațiunilor FMI și ale Băncii Mondiale.

Sau pot alege să accepte costurile și incertitudinile pe termen scurt asociate cu decuplarea necesară pentru a elimina riscurile în mod corespunzător. Noțiunea de “de-risc, nu de decuplare” avansată la sfârșitul săptămânii trecute de G7 poate părea atrăgătoare, dar este probabil să rezulte mai degrabă într-o zonă de mijloc instabilă decât într-un nou echilibru viabil.

Din punct de vedere economic, un multilateralism mai incluziv susținut de un sistem robust bazat pe reguli oferă, fără îndoială, beneficii mai mari în comparație cu alternativele. Cu toate acestea, este din ce în ce mai evident că economia nu mai deține frâiele în conducerea procesului de comerț și finanțe internaționale. A avut loc o schimbare fundamentală în relația dintre economie, pe de o parte, și forțele combinate ale securității naționale, politicii și geopoliticii, pe de altă parte.

Este o inversiune care încurajează acum atât de-riscarea, cât și decuplarea lanțurilor de aprovizionare transfrontaliere și a plăților transfrontaliere, și este una pe care sistemul multilateral slăbit în mod secular nu o poate contracara eficient fără un nou efort major.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online