Americanii își urmăresc cheltuielile în timp ce explodează economiile cauzate de pandemie

233

Americanii trec prin economiile în exces pe care le-au acumulat mai devreme în pandemia de coronavirus, alimentând îngrijorarea unui număr tot mai mare de companii cu privire la perspectivele pentru cheltuielile de consum odată ce impulsul unic al economiei se încheie.

În acest sezon al câștigurilor din al patrulea trimestru, mai multe companii care se confruntă cu consumatorii au salutat rezistența unei economii în care salariile cresc, șomajul rămâne la minime record și americanii cheltuiesc pe experiențe pe care le-au ratat la începutul pandemiei. Cererea este în plină expansiune pentru vodcă premium, comenzi personalizate Starbucks și bilete la parcurile tematice Disney, raportează directorii.

Alții, însă, au avertizat cu privire la o nouă precauție în rândul cumpărătorilor. Clienții cu venituri mai mici, în special, reduc achizițiile de la așternut pentru pisici la saltele, deoarece inflația menține prețurile ridicate și pe măsură ce cheltuiesc banii pe care i-au economisit datorită pachetelor de stimulare și a cheltuielilor mai mici după lovitura Covid-19.

Estimările acestor economii variază, dar analiştii Morgan Stanley au calculat luna trecută că gospodăriile americane au cheltuit aproximativ 30% din 2,7 miliarde de dolari în „economii în exces” din cauza pandemiei în 2022. Această pernă a dispărut complet pentru mulţi consumatori mai săraci, au adăugat ei.

„În general, familiile din partea inferioară a spectrului de venituri nu mai au economii în exces și, în orice caz, se scufundă în economiile lor”, a spus Gregory Daco, economist șef la EY-Parthenon. Există acum un model „în formă de K” în cheltuielile consumatorilor, a spus el.

„Bostnicii sunt cei care au încă capacitatea de a cheltui relativ liber, dar chiar și așa o fac cu mai multă precauție”, având în vedere inflația și ratele ridicate ale dobânzilor, a spus el. „Este partea inferioară și medie a spectrului de venituri care se luptă constant în fața acestor prețuri ridicate.”

Această divizare duce la mesaje mixte din partea directorilor, chiar dacă companiile din sectoare devin mai precaute în a prezice perspectivele pentru lunile următoare.

Citând câți americani și-au epuizat economiile în exces, directorul executiv al Tyson Foods, Donnie King, le-a spus analiștilor săptămâna aceasta că se aștepta ca consumatorii săi să fie supuși mai multor presiuni în restul acestui an. Mattel a remarcat că jucăriile cu prețuri mai mari au fost afectate de „provocări macroeconomice”, vânzările de păpuși American Girl au scăzut cu 16%.

În același timp, directorul executiv al Hilton Worldwide, Chris Nassetta, a subliniat că economiile în exces de peste 1 miliard de dolari pe care consumatorii încă se bucurau ca un impuls pentru sectorul hotelier.

„Ei o cheltuiesc și probabil că citesc ziarele și urmăresc știrile și devin mai nervoși”, a spus el, dar operatorii hotelieri beneficiau de o schimbare paralelă a cheltuielilor de la bunuri la experiențe precum călătoriile.

„Confuzia din unele dintre aceste titluri vorbește despre faptul că economia se mișcă cu mai multe viteze, în funcție de sectorul economiei”, a declarat Michelle Meyer, economist-șef pentru America de Nord la Mastercard Economics Institute.

„Ne aflăm într-un mediu în care economia este dimensionată corect și depinde de sectorul economiei care se va simți diferit. Pentru unele sectoare va fi o accelerare frumoasă, dar pentru altele este o contracție”, a spus ea.

Instrumentul de urmărire SpendingPulse de la Mastercard a constatat că vânzările cu amănuntul din SUA, excluzând automobilele, au crescut cu 8,8% de la an la an în ianuarie, dar numărul principal a mascat diferențe mari între sectoare. Vânzările de mobilă și mobilier au scăzut cu 1,2%, chiar dacă bugetele de călătorie ale oamenilor au crescut, iar cheltuielile cu restaurantele au crescut cu 24,2%.

Cu bilanţurile gospodăriilor în general „în formă destul de solidă”, consumatorii „au bani, dar sunt nervoşi”, a declarat Hugh Johnston, directorul financiar al PepsiCo, pentru Financial Times. Ei evitau achizițiile mari, „dar își doresc un răsfăț la prețuri accesibile”, a spus el.

Mai multe companii au făcut o distincție între clienții mai bogați și cei mai săraci, Diageo salutând piața în creștere pentru băuturi spirtoase premium cu un preț de 50 de dolari sau mai mult per sticlă, iar Yum Brands evidențiind interesul tot mai mare pentru articolele din meniu mai ieftine, cum ar fi burritourile de 2 dolari de la Taco Bell.

„Vedem că consumatorul de ultimă generație continuă să rămână acolo (dar) consumatorul de gamă joasă a fost acolo unde s-a înregistrat o mare parte a deteriorării”, a declarat Scott Thompson, CEO al producătorului de saltele Tempur Sealy International, analiştilor.

Proprietarii de animale de companie schimbau de la așternut premium la așternut „valoric”, le-au spus Church & Dwight investitorilor. „Nu știu dacă din punct de vedere tehnic suntem într-o recesiune sau nu, așa cum au apreciat economiștii, dar vă pot spune că consumatorii noștri simt că suntem într-o recesiune”, a spus Barry Bruno, directorul său de marketing. Pe măsură ce inflația a crescut costul bunurilor de zi cu zi „aceasta îi forțează să ia decizii dificile”.

Un sondaj al Universității din Michigan a confirmat vineri că prețurile ridicate încă afectează consumatorii, chiar dacă inflația s-a moderat, menținând sentimentul cu 22% sub media istorică a indicelui.

Daniel Sullivan, directorul financiar al Edgewell, a declarat că producătorul de aparate de ras și creme solare nu a înregistrat nicio tranzacție în scădere, dar nu ar fi surprins dacă prețurile pe piețele sale ar deveni mai promoționale. „Vedem datele, în special creșterea recentă a utilizării cardurilor de credit și acesta este de obicei un indicator destul de bun”, a menționat el.

Imaginea mai prudentă a consumatorilor a jucat într-un sezon de raportare corporativă, când câștigurile vin în medie cu doar 1,6% peste așteptări, potrivit Refinitiv I/B/E/S. În ultimii 30 de ani, marile companii cotate la bursă din SUA au depășit prognozele cu 4,1% în medie, făcând din acest „factor surpriză” cel mai slab de la al patrulea trimestru din 2008, lovit de criză.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online