Andrew Bailey semnalează că nu este nevoie urgentă de mai multe majorări de dobândă

88

Andrew Bailey a semnalat faptul că piețele financiare s-au înșelat în convingerea lor crescândă din ultima lună că Banca Angliei va trebui să impună mai multe creșteri ale ratei dobânzii pentru a ține inflația sub control.

Vorbind miercuri la o conferință despre costul vieții la Londra, guvernatorul BoE a declarat că banca centrală încă nu are nicio prezumție că va crește ratele dobânzilor în continuare de la nivelul actual de 4%.

În timp ce piețele financiare se așteaptă acum ca ratele să crească la 4,75% până la sfârșitul anului 2023, în creștere față de o așteptare a unui vârf de 4,25% la începutul lunii februarie, Bailey a declarat că nu a văzut nimic în datele care să justifice schimbarea perspectivei.

“Lectura mea a dovezilor de la întâlnirea noastră din februarie – datele pe care le-am avut pentru activitatea economică, piața forței de muncă și inflație – este că economia evoluează în mare parte așa cum ne-am așteptat”, a spus Bailey.

“Inflația a fost ușor mai slabă, iar activitatea și salariile au fost ușor mai puternice, deși aș sublinia “ușor” în ambele cazuri.”

Rata dobânzii de piață la obligațiunile guvernamentale pe 10 ani a scăzut după discursul lui Bailey, dar nu a revenit la nivelul de la închiderea ședinței de marți. Costurile de împrumut ale guvernului pe 10 ani au rămas la 3,87%, în creștere de la 3,32% în urmă cu o lună.

Samuel Tombs, economistul șef din Marea Britanie la firma de consultanță Pantheon Macroeconomics, a declarat că “piețele trebuie să prețuiască o șansă mai mare de a nu schimba rata băncii” după discursul guvernatorului.

Prudența lui Bailey cu privire la presiunile inflaționiste persistente contrastează cu piețele financiare la nivel global, care au luat dovezile unei inflații de bază mai persistente în SUA și Europa, alături de mai puține dovezi ale unei contracții economice probabile în Marea Britanie, ca un semnal că băncile centrale vor trebui să majoreze în continuare ratele dobânzilor.

Cu puține noutăți de când BoE a majorat ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual la 4 la sută la începutul lunii februarie, Bailey a avertizat oamenii să nu se aștepte ca mesajul de bază al băncii privind inflația să se schimbe.

“În acest stadiu, aș fi precaut să nu sugerez nici că am terminat cu creșterea ratei băncii, nici că va trebui în mod inevitabil să facem mai mult”, a spus el.

“O anumită creștere suplimentară a ratei bancare s-ar putea dovedi a fi adecvată, dar nimic nu este decis. Datele primite vor contribui la imaginea de ansamblu a economiei și la perspectivele inflației, iar acest lucru va informa deciziile noastre de politică”.

Așteptările tot mai mari ale pieței privind o creștere a ratelor dobânzii în ultima lună au fost, de asemenea, o veste nedorită pentru cancelarul Jeremy Hunt, în timp ce se pregătește pentru primul său buget pe 15 martie.

Așteptările pieței cu privire la ratele de dobândă se alimentează direct în previziunile pe cinci ani ale costului serviciului datoriei guvernamentale de la Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, organismul de supraveghere fiscală, care nu mai sunt mult mai mici decât ratele utilizate în Declarația de toamnă din noiembrie.

BoE se așteaptă în continuare ca rata inflației să scadă rapid în acest an, chiar dacă nivelul prețurilor va rămâne mult mai ridicat, declinul urmând să se accelereze în aprilie, când se preconizează că facturile la energie vor crește mult mai puțin decât anul trecut.

Bailey a declarat că majorările mai mici nu vor scuti gospodăriile de dificultățile legate de costul vieții, deoarece prețurile în sine nu au scăzut. Prin urmare, a adăugat el, BoE a trebuit să “monitorizeze cu atenție” modul în care creșterea foarte bruscă a ratei dobânzii la 4 la sută în ultimele 15 luni “își face drum prin economie până la prețurile cu care se confruntă consumatorii”.

“Trebuie să calibrăm politica monetară cu mare atenție pentru a readuce inflația la țintă în mod durabil”, a spus Bailey, deși a adăugat că, dacă inflația pare să fie mai persistentă, BoE ar trebui să ridice ratele în continuare.

“Dacă facem prea puțin cu ratele dobânzilor acum, va trebui doar să facem mai mult mai târziu. Experiența anilor 1970 ne-a învățat această lecție importantă”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online