ANPC a sancționat alte opt bănci românești, printre care CEC Bank și Eximbank

0

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a finalizat verificările la alți opt operatori economico-financiari bancari care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, cărora le-a aplicat amenzi în valoare de 400.000 de lei, informează instituția într-un comunicat de presă.

“În cadrul activității de supraveghere a pieței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de verificări privind modul în care băncile derulează contractele de credit pe termen mediu și lung, cu o perioadă de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau în valută, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor”, se arată în comunicatul de presă

ANPC a identificat contravenții la cele 8 bănci respective, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de acestea cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, din 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această metodă de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, în cea mai mare parte dobânzi, subliniază sursa citată.

“Așa cum am mai spus, acțiunea va continua. Alte opt bănci au fost sancționate pentru ceea ce autoritatea noastră consideră o relație incorectă între ele și consumatori. Așa cum am arătat deja, astăzi sunt situații dramatice în viața celor care la un moment dat și – au luat un credit”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Potrivit acestuia, “povara financiară nu se poate ascunde în spatele unor aparente justificări matematice”.

“Dacă 1 + 1 este o operațiune foarte corectă, aceeași adunare poate reprezenta un minus enorm în viața unor familii. Procentele aparent mici se află, de asemenea, în spatele vânzărilor de credite neperformante către recuperatorii de creanțe. Dar chiar și așa, cei “doar” 2% reprezintă un număr semnificativ de consumatori care nu-și pot plăti ratele și nu pot duce o viață decentă. Dacă pentru unii se calculează un grad de toleranță, fără ca măcar să fie chemați la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situație să fie reevaluată. Mă cutremur când văd nesimțirea celor care neagă realitatea de astăzi”, spune Constantinescu.

Cele opt bănci sancționate sunt Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank și Vista Bank.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv opt amenzi în valoare de 400.000 de lei, comisarii ANPC au propus măsura emiterii unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele în derulare, cât și pentru cele viitoare, în care principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online