Banca Centrală Europeană este gata să majoreze ratele, în ciuda scăderii inflației în zona euro

934

Autoritățile de stabilire a ratelor din zona euro urmează să majoreze joi costurile de împrumut cu încă o jumătate de punct procentual, după ce cifrele publicate astăzi au arătat că presiunile inflaționiste subiacente din regiune rămân neplăcut de ridicate.

Rata regională a inflației de bază – care exclude modificările prețurilor la alimente și energie și este considerată cea mai bună măsură a lipsei de aderență a presiunilor asupra prețurilor – a rămas neschimbată la un nivel maxim istoric de 5,2% în anul până în ianuarie.

Cifra, împreună cu rezistența producției din zona euro în ultimul trimestru al anului 2022, aproape că confirmă faptul că Banca Centrală Europeană va majora rata de depozit cu încă o jumătate de punct procentual la 2,5% în jurul prânzului de joi.

Banca a majorat ratele cu 2,5 puncte procentuale în a doua jumătate a anului 2022 ca răspuns la inflație, care a atins un nivel record de 10,6% în octombrie. Rata principală a scăzut de la 9,2 la sută în anul până în decembrie la 8,5 la sută luna trecută – încă mai mult de patru ori mai mult decât obiectivul de 2 la sută al BCE.

Anna Titareva, economist la creditorul elvețian UBS, a declarat că BCE ar dori să vadă îmbunătățiri în “mediul mai larg al inflației” înainte de a schimba cursul politicii sale monetare.

“Saltul inflației de bază în unele țări cheie (cum ar fi Spania) va fi suficient pentru ca banca centrală să își confirme poziția actuală de hawkish”, a declarat Bert Colijn, economist la ING Bank.

Ken Wattret, șeful departamentului de analiză europeană la S&P Global Market Intelligence, o firmă de date, a declarat că cei care stabilesc ratele rămân “pe drumul cel bun” pentru a crește ratele cu jumătate de punct în februarie și cu încă jumătate de punct la următoarea ședință din martie.

Cifra principală a fost mai mică decât prognoza de 9 procente a economiștilor chestionați de Reuters. Aceasta a venit după ce datele publicate marți au arătat că PIB-ul zonei euro a crescut în mod neașteptat între al treilea și al patrulea trimestru al anului trecut. Acum pare să evite o recesiune de iarnă, în ciuda creșterii prețurilor la energie și a creșterii costurilor de împrumut.

Date separate, publicate tot miercuri de Eurostat, au arătat că piața forței de muncă din regiune a rămas rezistentă. Rata șomajului a rămas neschimbată la 6,6% în decembrie, cea mai mică rată de la începutul înregistrărilor în 1995.

Fabio Balboni, economist la creditorul HSBC, a declarat că datele mai bune ar însemna că BCE ar putea fi “mai hotărâtă” să insiste cu creșterile de dobândă, o creștere mai puternică decât se aștepta fiind de natură să stimuleze inflația de bază.

Inflația globală încetinește în majoritatea țărilor avansate, inclusiv în SUA și Marea Britanie, reflectând reducerea costurilor globale ale energiei. Cu toate acestea, măsurile inflației subiacente reprezintă o preocupare pentru factorii de decizie politică. Rezerva Federală a SUA urmează să majoreze ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în cursul zilei de astăzi, în timp ce Banca Angliei va majora probabil joi rata de referință cu 50 pb.

Scăderea ratei principale a fost determinată de scăderile inflației energetice, care a încetinit la 17,2% în ianuarie, de la 25,5% în luna precedentă. Acum este mai puțin de jumătate din vârful de 41,5 la sută din octombrie.

Cu toate acestea, inflația alimentară a atins un nou record de 14 la sută în ianuarie, în creștere de la 13,8 la sută în luna precedentă.

De asemenea, inflația costului bunurilor a accelerat la un nou record de 6,9%. Această rată este în scădere în SUA și Marea Britanie datorită atenuării întreruperilor lanțului de aprovizionare global și a scăderii costurilor de transport maritim.

Inflația serviciilor, un indicator al presiunilor asupra prețurilor interne, a scăzut marginal la 4,2% în ianuarie, de la 4,4% în luna precedentă.

Ratele inflației din ianuarie au variat de la 21,6 la sută pentru Letonia la 5,8 la sută pentru Spania. Germania nu și-a publicat încă cifrele pentru luna ianuarie. Eurostat a declarat că inflația din zona euro a fost calculată folosind propriile sale estimări pentru cea mai mare economie din regiune.

Cu toate acestea, estimarea sa nu a luat în considerare eliminarea subvențiilor guvernamentale, care au redus costul facturilor de combustibil ale gospodăriilor în lunile anterioare.

Jack Allen-Reynolds, economist la Capital Economics, a declarat că lipsa de informații exacte disponibile privind inflația germană a însemnat că scăderea bruscă a ratei principale din zona euro “ar trebui luată cu un mare vârf de cuțit de sare”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online