Băncile elvețiene: Clienții chinezi bogați sunt îngrijorați de perspectivele de sancționare

95

Directorii celor mai mari bănci elvețiene spun că clienții chinezi bogați au devenit mult mai îngrijorați cu privire la parcarea banilor în această țară din cauza abordării dure a aplicării sancțiunilor de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

“Am fost nu doar surprinși, ci și șocați că Elveția și-a abandonat statutul de neutralitate”, a declarat un director de consiliu care supraveghează operațiunile asiatice la banca sa. “Am dovezi statistice că literalmente sute de clienți care căutau să deschidă conturi nu mai sunt acum.”

 Companiile chinezești s-au înghesuit să facă IPO în Elveția

Financial Times a vorbit cu bancheri seniori de la șase dintre cele mai mari zece bănci din Elveția despre experiența lor cu clienții privați și toți au spus o poveste similară. Mulți au spus că sunt îngrijorați de efectul de răcire asupra unei linii de afaceri lucrative și a unei surse cruciale de creștere viitoare.

“Problema sancțiunilor a apărut cu clienții”, a spus un bancher, adăugând: “A fost cu siguranță un subiect de îngrijorare pentru clienți la sfârșitul anului trecut. Ei întrebau dacă banii lor vor fi în siguranță cu noi”.

Anke Reingren, analist la RBC, a subliniat care este miza pentru sectorul bancar elvețian, care reprezintă 10% din PIB-ul țării.

“Asia a contribuit puternic la profitabilitatea băncilor elvețiene”, a spus ea. “Dacă vă uitați la prețurile acțiunilor lor, acestea sunt foarte strâns corelate cu indicii asiatici, deoarece o parte atât de mare a câștigurilor a venit din regiune și, din punct de vedere istoric, o mare parte din creșterea câștigurilor în gestionarea averii”.

Unele bănci elvețiene au declarat că au fost deja “jocuri de război” cum să gestioneze consecințele dacă relațiile internaționale cu China se înrăutățesc în mod semnificativ și cum să protejeze și să liniștească cei mai mari clienți chinezi ai lor.

Andreas Venditti, un analist de la Vontobel care se ocupă de bănci, a declarat că toți managerii de averi elvețieni trebuie să cântărească impactul abordării țării în ceea ce privește sancțiunile. “Este subiectul care se află pe ordinea de zi la nivelul consiliului de administrație și al executivului”, a spus el. “Cu toții încearcă să se pregătească pentru ceea ce va urma”.

 Guvernul elvețian a acționat în pas cu UE în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei și a rușilor bogați

În ultimele săptămâni, mai multe incidente au adus mai aproape posibilitatea unor sancțiuni împotriva Chinei, inclusiv spusele legate de balonul-spion și posibila furnizare de arme de către Beijing către Moscova.

Un diplomat american cu sediul la Berna a declarat că oficialii din biroul său “urmăresc îndeaproape” averea chineză din Elveția.

Unul dintre directorii de bancă care au vorbit cu FT a declarat că el crede că Elveția a acționat prea repede împotriva clienților ruși. “La un moment dat, trebuie să tragem o linie cu privire la ceea ce (Elveția) se va implica și nu se va implica”.

Guvernul susține că neutralitatea țării rămâne sacrosanctă, dar a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei au implicat cântărirea “credibilității neutralității elvețiene” față de amploarea “încălcării de către Rusia a normelor fundamentale ale dreptului internațional”.

Cu toate acestea, ministrul de externe Ignazio Cassis a deschis o dezbatere internă cu privire la ceea ce înseamnă neutralitatea și a pledat public pentru o abordare mai “cooperantă” cu parteneri cu vederi similare.

Elveția este în continuare centrul numărul unu la nivel mondial al averilor offshore, fiind responsabilă pentru un sfert din totalul global.

Aproximativ 7,5 miliarde de franci elvețieni (8 miliarde de dolari) din banii rușilor sunt în prezent înghețați de sancțiunile elvețiene – o mică parte din activele rusești în valoare de 46,1 miliarde de franci elvețieni domiciliate în această țară de aproximativ 7 500 de ruși bogați, potrivit Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice din Elveția.

 Asia a devenit o sursă de venituri mult mai importantă.

Guvernul elvețian nu a dezvăluit amploarea activelor chinezești din această țară, dar un fond de fișiere publicat în 2014 pentru Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație a dezvăluit că băncile elvețiene au deschis conturi pentru mulți dintre membrii elitei conducătoare a Chinei și pentru copiii acestora, inclusiv pentru fiul fostului premier Wen Jiabao.

Bancherii elvețieni spun că majoritatea clienților lor chinezi nu se încadrează în acest profil. Unul dintre ei a declarat că, din experiența sa, majoritatea sunt antreprenori mici de succes, cu averi cuprinse între 10 și 50 de milioane de franci elvețieni.

Tăierea acestui tip de persoane de la băncile elvețiene ar fi o lovitură majoră pentru industrie, a spus el.

Dar o altă figură de rang înalt din industria de gestionare a averilor a sunat mai optimist. “Am avut conversații cu clienți chinezi care au fost reticenți în legătură cu adoptarea sancțiunilor de către Elveția anul trecut, dar nu stau încă deoparte.

“Anul trecut au existat 700 de miliarde de dolari în comerțul dintre China și SUA – acest lucru nu se va schimba prea curând.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online