BRI avertizează împotriva pariurilor de reducere timpurie a ratei dobânzii

87

Băncile centrale vor menține costurile de împrumut ridicate suficient de mult timp pentru a se asigura că inflația este ținută sub control în mod durabil, a declarat Banca Reglementelor Internaționale, avertizând investitorii că supraestimează șansele de reducere a ratelor anul viitor.

“Băncile centrale au fost foarte clare cu privire la prioritatea de a face treaba și de a fi prudente în ceea ce privește declararea victoriei prea devreme”, a declarat Claudio Borio, șeful departamentului monetar și economic al BRI. “(Această) atitudine prudentă este cea potrivită”.

BRI a declarat că prețul activelor financiare semnalează în continuare o “așteptare fermă” în rândul investitorilor “că majorările de rate se vor opri înainte de sfârșitul acestui an și că ratele de politică monetară vor scădea semnificativ în 2024”.

Acest lucru a fost în “contrast puternic” cu comunicările prudente ale celor care stabilesc ratele, care “nu au dat niciun indiciu că relaxarea se află la orizont”.

Mesajul din buletinul trimestrial al BRI, deseori denumită banca bancherilor centrali, vine în contextul în care investitorii devin din ce în ce mai nervoși că cei care stabilesc ratele vor crește costurile de împrumut la niveluri mai ridicate decât au sperat – și le vor menține acolo mai mult timp decât se așteaptă.

Așteptările pieței la începutul acestui an erau ca Rezerva Federală a SUA, care a crescut ratele cu 4 puncte procentuale din martie anul trecut, să înceapă să reducă ratele înainte de sfârșitul anului 2023 sau la începutul anului 2024. Acest punct de vedere a fost contestat în ultimele săptămâni de cifrele privind inflația americană mai mari decât se așteptau și de datele solide privind locurile de muncă.

O revenire a piețelor globale de obligațiuni la începutul acestui an s-a prăbușit, în timp ce acțiunile au scăzut puternic. În zona euro, unde Banca Centrală Europeană a majorat ratele cu 3 puncte procentuale începând din vara anului trecut, investitorii au început să estimeze că vor fi mai multe majorări de rate în lunile următoare.

În timp ce ratele inflației globale au scăzut din toamnă, pe fondul scăderii prețurilor materiilor prime, presiunile asupra costurilor rămân mult mai mari decât și-ar dori cei care stabilesc ratele.

Creșterea anuală a prețurilor rămâne de câteva ori mai mare decât obiectivele de 2 % ale băncilor centrale. În zona euro, inflația de bază – care elimină modificările prețurilor la alimente și energie și este considerată o măsură mai bună a presiunilor de bază asupra prețurilor – a atins un nou record de 5,3% în ianuarie.

Borio a declarat că este “mult mai ușor să aduci inflația de la 8% la 4% atunci când munca este făcută de prețurile (în scădere) ale materiilor prime, decât să o aduci de la 4% la 2%, ceea ce este partea pe care băncile centrale vor trebui să o facă”.

Hyun Song Shin, șeful departamentului de cercetare al BRI, a declarat că lecția pe care a învățat-o inflația ridicată din anii ’70 a fost că presiunile asupra prețurilor pot crește din nou după ce au scăzut, pe măsură ce se materializează noi șocuri.

“Motivul pentru care băncile centrale au subliniat (importanța) de a merge până la ultimul kilometru pentru a reduce inflația este acela că, dacă nu te întorci complet la țintă și te relaxezi prea devreme, vei anula toată munca pe care ai făcut-o înainte”, a spus el.

El a adăugat că există dovezi că cererea consumatorilor a devenit mai puțin sensibilă la modificările ratelor de politică monetară ale băncii centrale, ceea ce face mai dificilă sarcina de a ține inflația sub control.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online