Economia Hong Kong-ului se contractă mai mult decât se aștepta în 2022

227

Economia Hong Kong-ului a suferit o contracție de 3,5% anul trecut, în condițiile în care orașul s-a luptat pentru a-și păstra statutul de centru financiar al Asiei, dar economiștii prognozează o revenire la creștere în 2023.

Economia teritoriului chinezesc s-a contractat cu 4,2% în ritm anual în al patrulea trimestru al anului 2022, potrivit datelor oficiale ale guvernului publicate miercuri, marcând un al patrulea trimestru consecutiv de contracție.

Cifra pentru întregul an 2022 a fost mai proastă decât previziunile guvernamentale de scădere de 3,2%, în timp ce contracția din trimestrul al treilea a fost revizuită în scădere la 4,6%, de la 4,5%.

Economiștii prognozează că economia Hong Kong-ului își va reveni la o creștere de 4% în 2023, ceea ce ar depăși rivalul regional Singapore, dar au avertizat că va dura luni de zile pentru ca economia lovită să ajungă la producția de dinainte de pandemie.

Orașul, care a fost efectiv izolat de China continentală și de restul lumii prin restricții de călătorie care au durat aproape trei ani, a renunțat la majoritatea restricțiilor Covid-19 și a reluat călătoriile fără carantină abia la sfârșitul anului trecut.

Un purtător de cuvânt al guvernului a pus cifrele dezamăgitoare pe seama prăbușirii exporturilor și a slăbirii cererii interne în urma restricțiilor privind pandemia. Exporturile totale au scăzut cu 8,6% anul trecut față de 2021, la 4,5tn HK$ (570 miliarde de dolari).

“O revenire puternică așteptată a turismului de intrare în urma eliminării măsurilor de carantină pentru vizitatori și reluarea călătoriilor normale între Hong Kong și continent ar trebui să susțină o redresare”, a declarat purtătorul de cuvânt, menționând în același timp că “creșterea mai slabă a economiilor avansate va continua să reprezinte o provocare”.

Hong Kong s-a confruntat, de asemenea, cu presiuni financiare din cauza scăderii prețurilor proprietăților, care au scăzut cu aproximativ 15% anul trecut. Pe măsură ce prețurile locuințelor au scăzut și ratele dobânzilor au crescut, numărul ipotecilor cu capital negativ din oraș a atins un maxim al ultimilor 18 ani, sărind la 12 164 de cazuri până la sfârșitul lunii decembrie, de la 533 în septembrie.

Moody’s Analytics a prognozat o creștere a produsului intern brut al Hong Kong-ului în 2023 de 4 la sută, care ar depăși 2,1 la sută pentru Singapore. Orașul-stat, care s-a redeschis lumii cu câteva luni mai devreme, a înregistrat o creștere de 3,8 la sută pentru 2022.

Dar Heron Lim, un economist de la Moody’s Analytics, a declarat că “daunele economice pentru Hong Kong vor avea nevoie de timp pentru a se vindeca”.

“În prezent, proiectăm că Hong Kong va depăși vârfurile de producție de dinainte de pandemie doar în 2024”, a spus el.

Economistul senior al Natixis, Gary Ng, a declarat că Hong Kong ar putea câștiga până la 22 miliarde de dolari în venituri anuale din turism, echivalentul a 5,9% din economia sa, dacă călătoriile ar fi normalizate cu China continentală.

Hong Kong a înregistrat doar 443.000 de vizitatori în primele 11 luni din 2022, mai puțin de 1% din aceeași perioadă din 2019. Recuperarea a fost, de asemenea, treptată: doar 163.000 de călători au vizitat orașul în timpul vacanței de Anul Nou lunar săptămâna trecută – în mod tradițional un vârf pentru turiștii continentali – rămânând mult în urma hub-ului vecin de jocuri de noroc Macau cu 451.000China

Dar unii reprezentanți ai mediului de afaceri local și-au exprimat optimismul cu privire la perspectivele teritoriului.

“Întoarcerea turiștilor chinezi din China continentală a adus o rază de speranță pentru sectoarele turismului și comerțului cu amănuntul, care joacă un rol vital în redresarea Hong Kong-ului”, a declarat Jonathan Choi, președintele Camerei Generale de Comerț Chineze din Hong Kong.

Economia Chinei a crescut cu 3% anul trecut, a doua cea mai slabă rată de creștere din 1976, dar FMI a ridicat săptămâna aceasta prognoza de creștere a țării pentru 2023 la 5,2%, pe măsură ce economia se redeschide.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online