Economiștii prevăd o scădere mai mică a producției britanice în 2023

93

Perspectivele economice ale Marii Britanii pentru acest an s-au îmbunătățit, analiștii prevăzând o contracție mai mică a producției decât în trecut, datorită scăderii prețurilor la energie și a unui climat de afaceri și de consum mai bun decât se anticipa.

În decembrie și ianuarie, economiștii se așteptau ca produsul intern brut să scadă cu 1% în acest an, potrivit datelor Consensus Economics, care sondează principalii previziuni.

Cu toate acestea, datele pentru săptămâna din 20 februarie arată că economiștii își îmbunătățesc previziunile. Prognoza medie implică o scădere de 0,6% a PIB-ului în 2023.

Marea Britanie a înregistrat săptămâna trecută vești economice mai bune. Cel mai recent indice compozit S&P Global/Cips flash al managerilor de achiziții a arătat că activitatea întreprinderilor britanice și-a revenit în februarie după șase luni de scădere a producției.

Încrederea consumatorilor a atins în februarie cel mai înalt nivel din aproape un an, potrivit grupului de cercetare GfK. Și datele oficiale despre finanțele publice au arătat că cancelarul Jeremy Hunt a fost pe cale să obțină un câștig net de 30 miliarde de lire sterline după ce Marea Britanie a înregistrat un surplus surprinzător în ianuarie.

În timp ce criza costului vieții este departe de a se încheia, iar Banca Angliei ar putea crește în continuare ratele dobânzilor pentru a reduce inflația, a avut loc o scădere bruscă a prețurilor en-gros la energie, care au crescut vertiginos după invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.

Prețul cu ridicata al gazului din Marea Britanie este acum sub 1,30 lire sterline pe termie, la jumătate față de prețul de la jumătatea lunii decembrie și în scădere față de un vârf de 5,95 lire sterline în august anul trecut.

Liz Martins, economist la HSBC, a declarat că, având în vedere știrile economice mai bune și scăderea prețurilor la energie, “este acum plauzibil să nu existe deloc recesiune”.

“Acesta ar fi un rezultat remarcabil, având în vedere amploarea șocului energetic și înăsprirea monetară pe care am avut-o”, a adăugat ea.

Allan Monks, economist la JPMorgan, estimează că economia se va extinde cu 0,4% în acest an, parțial datorită prețurilor mai mici la energie.

Ellie Henderson, economist la Investec, a declarat că “scăderea prețurilor la energie este soarele într-o zi înnorată” pentru economie, deoarece a atenuat presiunea asupra întreprinderilor și gospodăriilor.

Prețurile mai mici la gazele naturale cu ridicata înseamnă că plafonul guvernului pentru facturile de energie pentru gospodării a devenit mai puțin costisitor pentru miniștri.

Aceasta a alimentat așteptările că cancelarul Jeremy Hunt ar putea să nu continue cu planurile de a crește plafonul de la nivelul anual actual de 2.500 de lire sterline la 3.000 de lire sterline în aprilie.

Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown, a declarat că scăderea prețurilor la gaze ar trebui să însemne pentru întreprinderi “o relaxare a prețurilor de intrare punitive, ceea ce ar trebui să le permită să limiteze creșterile transferate clienților”.

Mai mult de trei sferturi dintre liderii de afaceri sunt încrezători în ceea ce privește perspectivele companiilor lor în 2023, potrivit unui nou sondaj publicat de Boston Consulting Group.

Unii analiști, inclusiv Citigroup, se așteaptă ca inflația să revină la ținta BoE de 2% în a doua jumătate a anului 2023. Banca centrală anticipează o inflație de 4% în al patrulea trimestru.

Călugări prevede că rata șomajului se va stabiliza la aproximativ 3,7%, în loc să crească așa cum se aștepta anterior. Acest lucru “ar însemna că există posibilitatea ca veniturile reale agregate ale gospodăriilor să se descurce mai bine în acest an”, a spus el.

Victoria Clarke, economist la Santander CIB, se așteaptă la “o revenire la o creștere pozitivă a salariilor reale în a doua jumătate a anului, ceea ce ar trebui să sprijine cheltuielile gospodăriilor și impulsul economic”.

Cu toate acestea, economia are încă o mulțime de vânturi din față, nu în ultimul rând pentru că ratele mai mari ale dobânzilor nu au avut încă un impact deplin asupra consumatorilor și întreprinderilor.

Streeter a declarat că cererea din economie s-ar putea evapora pe măsură ce tot mai mulți proprietari de locuințe și întreprinderi se confruntă cu costuri de împrumut mult mai mari.

“Așadar, o recesiune mai ușoară încă nu poate fi exclusă și, cel puțin, ne vom îndrepta spre o perioadă de stagnare la începutul anilor ’50”, a adăugat ea.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online