Inflația din zona euro scade puternic în martie.

26

Inflația din zona euro a încetinit în martie la un minim al ultimelor 13 luni, dar presiunile de bază asupra prețurilor s-au intensificat, subliniind dilema Băncii Centrale Europene cu privire la ritmul și mărimea creșterilor viitoare ale ratelor dobânzii.

Indicele prețurilor de consum – care măsoară ceea ce plătesc consumatorii pentru bunuri și servicii – a crescut cu 6,9% în martie față de anul precedent, încetinind de la o creștere de 8,5% în februarie, au arătat vineri datele preliminare ale agenției de statistică a Uniunii Europene, Eurostat. Aceasta marchează cea mai mică rată a inflației din februarie 2022.

Citirea este sub prognoza de consens de 7,1% a economiștilor într-un sondaj realizat de The Wall Street Journal.

Inflația s-a atenuat în martie datorită scăderii prețurilor la energie, care au scăzut cu 0,9% în martie față de anul anterior, comparativ cu o creștere de 13,7% pe an în februarie, conform datelor. Prețurile la gaze, electricitate și combustibil pentru consumatorii din zona euro au crescut în martie 2022 după invazia Rusiei în Ucraina și se normalizează în general.

Cu toate acestea, au existat puține semne de răcire a inflației dincolo de scăderea prețurilor la energie. Prețurile alimentelor, alcoolului și tutunului au crescut cu 15,4% în martie față de aceeași lună a anului precedent, accelerând ușor față de creșterea de 15,0% din februarie. De asemenea, inflația serviciilor s-a accelerat, ajungând la 5% de la 4,8% în luna precedentă.

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online